Vara nu vine doar cu distracție și vacanță, ci și cu brisc de insolaţie sau toxiinfecții alimentare, care strică de obicei un concediu. Goana după bronz, dincolo de neplăcerile imediate cauzate de arsurile solare, contribuie la apariția leziunilor precanceroase sau, mai grav, chiar a cancerului de piele, fiindcă efectul radiațiilor solare asupra pielii este cumulativ de-a lungul vieții. Iată cum îți dai seama cât de grave sunt arsurile solare de care suferi:
În cazul în care arsurile solare și-au făcut totuși apariția, medicii recomandă câteva măsuri de urgență pentru tratarea arsurilor solare:
Insolaţia poate pune probleme vara, motiv pentru care trebuie să știm cum să reacționăm. În cazul în care, după o expunere îndelungată la soare, ne confruntăm cu crampe musculare, stare de deshidratare, piele uscată și fierbinte, dureri de cap și astenie prelungită, chiar febră, trebuie să luăm măsuri. Netratată, insolația poate duce chiar la durere intensă, amețeli, de asemenea halucinații, stare de șoc și chiar comă.
„Orice insolaţie de obicei vine la pachet cu o deshidratare puternică și, dacă totuși starea generală este relativ bună, în primul rând trebuie să o scoatem de la soare, să o ducem într-un loc răcoros, într-o cameră cu aer condiționat, trebuie să i se facă pulverizări cu apă nu foarte rece pe tot corpul, pe față. De asemenea se pot pune comprese cu apă rece, insist – nu foarte rece, și este hidratată în mod corespunzător și, de asemenea, mici cubulețe de gheață puse pe piept sau la axilă pe o perioadă limitată de timp au efect benefic,” precizează doctorul Ruxandra Constantina pentru Digi 24.
Bronzul este metoda naturală prin care organismul se apară de radiațiile UV. Melanina, pigmentul responsabil pentru bronz, este produs de melanocite (n.r. celule ale pielii) atunci când ne expunem pielea la soare. Melanina absoarbe radiațiile UV și acționează precum o loțiune de plaja naturala. Însă atunci când radiațiile UV sunt prea puternice, sistemul de apărare al organismului este copleșit și se produce o reacție toxică, în urma căreia apare arsura solară.
Potrivit specialiștilor, este recomandat să ne expunem pielea la soare dimineața și seara, atunci când radiațiile UV sunt la intensitate moderată sau mică. De pilda, pe timpul verii, în intervalul orar 10.00-16.00, radiațiile înregistrează o intensitate sporită, de aceea este bine să evităm expunerea la soare în acest interval.
Se recomandă, în sezonul cald, să folosim zilnic produse cosmetice cu factor SPF. Astfel se reduce riscul de insolaţie, precum și riscul de cancer de piele. În zilele în care nu stăm la soare, însă ne expunem pe perioade limitate cum ar fi mersul de acasă la birou și înapoi, putem folosi o loțiune cu factor de protecție 30 sau chiar 50, pe care să o aplicăm cu 30 de minute înainte de a ieși din casă.
De asemenea, femeile pot apela și la produsele de make-up cu factor de protecție. În zilele de vacanță, în care mergem la plaja, e obligatorie loțiunea de plajă cu SPF mare, pe care trebuie să o reaplicăm o dată la câteva ore sau după ce ne îmbăiem.
În cazul persoanelor care suferă de vitiligo sau au pielea exagerat de albă, medicii recomandă aplicarea unei loțiuni de protecție cu factor SPF 100.
Dupa expunerea la soare este bine sa folosim un produs hidratant si emolient special conceput pentru asta, un produs after-sun. Daca actiunea acestuia nu calmeaza pielea atunci avem nevoie de un produs mai puternic pentru a trata arsura si a accelera vindecarea.
Chiar daca arsura se manifesta pe piele este important ca pe langa tratamentul local sa intervenim si cu un tratament intern care ajuta regenerarea organismului din interior.
Tratament extern pentru insolaţie:
Însă, în cazurile grave, vizita la medic este obligatorie. “În momentul în care apar acele vezicule pline cu lichid care sunt pe suprafață extinsă, când pielea este foarte dureroasă și nu cedează la tot felul de metode, dacă este vorba de un copil mic, dacă e vorba de o persoană în vârstă, aici riscul e mai mare și trebuie mers la medic, pentru că există și diferite spray-uri care conțin un amestec de antibiotic cu un cortizon cu potență slabă sau chiar există spray-uri care conțin plante cu efecte calmante cum sunt: gălbenelele, menta, cătina, extractul de aloe vera, care este foarte bun,” spune dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţă în apifitoterapie.