Tot mai mulți români aleg să producă și să vândă zacuscă, dulceață, bulion sau murături, toate preparate în propria gospodărie. Aceste produse, foarte căutate de românii care doresc să consume alimente tradiționale și naturale, au devenit o sursă importantă de venituri pentru micii producători, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: În ce localitate din România îți poți cumpăra o casă cu doar câteva mii de euro. Suma la care a fost scoasă locuința spre vânzare a șocat pe toată lumea
foto: zacuscă
Autoritățile, prin intermediul Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), au introdus reglementări noi pentru a asigura siguranța alimentară a acestui tip de comerț. Astfel, ANSVSA cere ca acești producători să se înregistreze oficial, în vederea notificării activităților lor la direcțiile sanitar-veterinare județene sau a municipiului București, înainte de a vinde produsele procesate din legume și fructe.
Deși sancțiunile pentru cei care nu se conformează noilor reglementări nu au fost încă stabilite, autoritățile promit că amenzile vor fi considerabile. În acest context, toți cei care produc și vând până la 800 de kilograme de zacuscă, dulcețuri, murături, gemuri, compoturi sau bulion pe an trebuie să înregistreze o firmă la Registrul Comerțului, ceea ce le va permite să obțină actele necesare pentru comercializarea produselor.
Pentru a putea obține acest act de înregistrare sanitar-veterinară, micii producători trebuie să depună mai multe documente la autoritățile competente, printre care: o notificare a activităților desfășurate și a locurilor de vânzare, o copie a actului de identitate al producătorului, un document care atestă starea de sănătate a producătorului și a familiei acestuia, copia atestatului de producător și a carnetului de comercializare, precum și dovada plății taxelor legale în vigoare.
De asemenea, ANSVSA a spus că înregistrarea sanitar-veterinară este complet gratuită, iar acest lucru reprezintă o oportunitate importantă pentru micii fermieri de a valorifica într-un mod mai profitabil legumele și fructele din gospodăriile proprii.
Reprezentanții ANSVSA au precizat că aceste măsuri vor contribui la susținerea producției de alimente tradiționale, realizate după rețete vechi, și vor reprezenta o oportunitate unică pentru micii producători români de a-și valorifica produsele într-un mod mai eficient și mai sigur. Totodată, autoritățile mai spun că, prin promovarea produselor locale, se dorește stimularea unui sistem alimentar mai sănătos și echitabil, care să sprijine, atât micii producători, cât și consumatorii.
„Prin promovarea produselor locale, dorim să încurajăm un sistem alimentar mai sănătos şi echitabil, care să susţină atât micii producători români, cât şi consumatorii”, precizează reprezentanţii ANSVSA.
De asemenea, Asociația Bio România consideră că aceste reglementări sunt o oportunitate pentru gospodăriile țărănești, care vor fi recunoscute oficial ca producători de alimente destinate consumului public.
„Nu există taxe şi niciun fel de costuri pentru înregistrarea sanitar-veterinară. Este o şansă istorică pentru micii fermieri să îşi valorifice superior legumele şi fructele din gospodăria proprie. Astfel, bucătăria ţărănească este recunoscută ca producător de alimente destinate consumului public”, au transmis şi reprezentanţii Asociaţiei Bio România.
Te-ar mai putea interesa și: Șoferii riscă polițe RCA mai scumpe dacă nu-și anunță asiguratorul la vânzarea mașinii