- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vara 2024 aduce contraste meteorologice pe tot globul. De la temperaturi sahariene, la furtuni tropicale şi chiar ninsori abundente

22 Jun, 22:13 • Dobran Viorel
Vara 2024 a început mai devreme în România cu temperaturi caniculare, coduri roşii de fenomene extreme emise în cascadă, urmate de episoade de caniculă sufocantă. Situaţia este şi mai complicată pe glob, unde uraganele fac ravagii după căldurile sufocante.
Vara 2024 aduce contraste meteorologice pe tot globul. De la temperaturi sahariene, la furtuni tropicale şi chiar ninsori abundente

Vara 2024 se anunţă una a contrastelor meteorologice. El Niño a persistat de la începutul verii din 2023. A fost unul dintre cele mai puternice evenimente de la începutul măsurătorilor și, împreună cu alți factori, cum ar fi schimbările climatice, a contribuit la creșterea temperaturilor în cel mai cald an înregistrat vreodată.

Fenomene meteo extreme se înregistrează în această vară peste tot în lume, în condițiile în care recordurile de temperatură la nivel global au fost depășite în mod constant în ultimele 12 luni, iar „șocurile meteorologice” au adus secete și inundații fără precedent.

Deși experții avertizează că principalul factor determinant este reprezentat de schimbările climatice provocate de om, fenomenul meteorologic El Niño a contribuit la creșterea temperaturilor din ultimul an. Acesta intră acum într-o fază de tranziție care, speră unii, ar putea aduce puțină ușurare spre sfârșitul verii, deși consecințele asupra vremii sunt greu de prevăzut.

Vara 2024: Inundaţii şi alunecări de teren soldate cu 13 morţi în America Centrală

În America Centrală, în El Salvador şi Guatemala, în urma ploilor puternice care au provocat inundaţii şi alunecări de teren s-au înregistrat peste 13 morţi. Autorităţile au prezentat luni un bilanţ al dezastrului şi au făcut apel la populaţie să fie extrem de vigilentă.

Precipitaţiile intense care au căzut începând de sâmbătă în America Centrală au provocat moartea a cel puţin 13 persoane în El Salvador şi Guatemala. Potrivit autorităţilor din cele două ţări, care au emis luni un nou bilanţ, mii de persoane au fost afectate de inundaţii şi alunecări de teren, transmite marţi Agerpres citând AFP.

Care sunt cele mai căutate destinații pentru vacanța de vară? Turiștii vor lua cu asalt aceste locuri în 2024

Cea mai grav afectată ţară este El Salvador, unde cinci persoane şi-au pierdut viaţa luni, în urma unei alunecări de teren produse în departamentul Ahuachapan din sud-vestul ţării, potrivit directorului Protecţiei Civile, Luis Amaya.

Cipru: peste 40°C aproape în fiecare zi

Un val puternic de caniculă afectează estul Mediteranei de la începutul lunii iunie. Cipru, în special, s-a confruntat de atunci cu temperaturi extreme aproape în fiecare zi, ce au depășit de multe ori 40 de grade.Cauza căldurii excepționale este un tipar meteorologic persistent, care favorizează un transport constant de aer cald tropical dinspre Africa de Nord către Cipru și Turcia.

Incendiul de vegetaţie din California izolat doar în proporţie de 2% / 12.000 de acri afectaţi / Evacuările au continuat

 

Incendiul de vegetaţie care arde încă de la finalul săptămânii trecute la nord-vest de Los Angeles a forţat evacuarea a peste 1.200 de persoane dintr-o zonă populară de recreere în aer liber şi a ars peste 12.000 de acri, au anunţat autorităţile, transmite Reuters.

Aproximativ 400 de pompieri înarmaţi cu 70 de camioane şi două buldozere se luptă cu incendiul de la Post, care este izolat în proporţie de doar 2%, potrivit Cal Fire, Departamentul Pompierilor din California.

Incendiul se manifestă la sud de Gorman, California, la aproximativ 96,5 km nord-vest de Los Angeles. Incendiul, care a început sâmbătă după-amiază, se deplasează spre sud-est, spre Pyramid Lake, a precizat Cal Fire.

De la izbucnirea incendiului, aproximativ 1.200 de persoane au fost evacuate din zona de recreere Hungry Valley, care are trasee pentru motociclete şi vehicule de teren. Două structuri au fost distruse până în prezent.

Cal Fire a precizat că eforturile de a limita incendiul sunt îngreunate de temperaturile ridicate, umiditatea scăzută şi vânturile puternice, prognozate să continue până duminică seară.

Avioanele care aruncă apă lucrează pentru a opri înaintarea incendiului, în timp ce pompierii construiesc linii de foc perimetrale în încercarea de a ţine incendiul mai mult sub control.

 

Vara 2024: Stare de urgenţă în El Salvador

Directorul Protecţiei Civile din El Salvador a susţinut marţi o conferiţă de presă, în cadrul căreia a declarat că bilanţul victimelor a crescut şi că este posibil să mai apară şi alte situaţii grave şi i-a îndemnat pe oameni să fie vigilenţi, în contextul în care meteorologii au anunţat că ploile vor continua.

El a spus că două persoane au murit luni într-un accident de circulaţie, după impactul cu un copac căzut pe carosabil. Duminică, un alt şofer şi-a pierdut viaţa în circumstanţe similare. Alte trei decese au fost înregistrate ca urmare directă a ploilor abundente.

La rândul său, preşedintele Nayib Bukele a anunţat pe contul său de pe platforma X că a solicitat Parlamentului să declare ziua de marţi zi liberă, pentru a „reduce riscul de tragedii”  şi a decretat stare de urgenţă, pentru a facilita mobilizarea resurselor.

Meteo vara 2024. ANM anunță cum va fi vremea în primele săptămâni de vacanță ale copiilor

Vara 2024

În Guatemala, un cuplu a murit duminică în Sacapulas (vest), după prăbuşirea unui zid din cauza torenţilor de apă de ploaie, a anunţat Protecţia Civilă locală.

Potrivit unui raport al Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, ploile vor continua în America Centrală şi în sudul Mexicului. În fiecare an, sezonul ploios face numeroase victime în America Centrală, una dintre regiunile cele mai vulnerabile la schimbările climatice.

Vara 2024, temperaturi sufocante

Precipitaţiile abundente s-au abătut, de asemenea, şi asupra regiunilor amazoniene şi andine din Ecuador, provocând pagube în zece dintre cele 24 de provincii ale ţării, unde au fost raportate alunecări de teren şi inundaţii.

Duminică, o alunecare de teren care s-a produs într-o zonă turistică din apropierea vulcanului Cotopaxi s-a soldat cu şapte morţi şi 22 de răniţi.

Vara 2024: Caniculă, dar şi furtună de zăpadă în SUA

În SUA, în timp ce populația din nord-estul și vestul mijlociu a fost anunțată să se pregătească pentru zile de căldură extremă, fiind posibile temperaturi de 41 C în unele zone, în Montana oamenii se confruntă cu o furtună de zăpadă rară în luna iunie şi se așteaptă în continuare „ninsori abundente”.

Serviciul Național de Meteorologie american spun că temperaturile extreme din această săptămână sunt primul val de căldură semnificativ din acest sezon în regiune şi că fenomenele meteo extreme au devenit din ce în ce mai frecvente și mai intense, ca urmare a schimbărilor climatice, potrivit BBC.

La nord de Los Angeles, un incendiu masiv de vegetaţie, pe care pompierii nu au reuşit încă să îl lichideze decât în proporţie de 2%, a distrus aproximativ 6.070 de hectare de teren şi a forțat sute de persoane să își părăsească locuințele.

Serviciul meteorologic a precizat că valul de căldură se va extinde din centrul Statelor Unite, prin Midwest și în nord-estul SUA şi va dura până sâmbătă. Temperaturile ar putea depăși 41C, iar unele zone agricole ar putea suferi de secetă.

În timp ce în anumite zone ale SUA au fost atinse recorduri de căldură de la începutul acestei luni, Serviciul Național de Meteorologie din Missoula, Montana, a emis o avertizare de furtună zăpadă pentru marți pentru unele zone ale statului, unde se așteaptă ca zăpada să se depună în straturi mari, iar în sudul Mexicului şi în unele părți ale Americii Centrale oficialii s-au pregătit pentru prima potențială furtună tropicală a sezonului, Alberto.

Peste 40 de grade şi incendii de vegetaţie în mai multe ţări din Europa

Autoritățile de la Atena, de exemplu, au fost nevoite să închidă Acropole în această săptămână, deoarece temperaturile au depășit 40 de grade Celsius în mare parte din centrul și sudul Greciei.

Nu este singura țară europeană care se confruntă cu o căldură neobișnuit de mare atât de devreme în timpul verii, ceea ce ridică temeri că se vor repeta fenomenele meteo extreme de anul trecut.

Punctele turistice mediteraneene au fost afectate în mod deosebit, temperaturile de-a lungul coastei Turciei crescând cu până la 12 grade Celsius peste normele sezoniere, iar în districtul Paphos din Cipru au izbucnit incendii de vegetație, relatează Euronews.

Spania a resimțit și ea efectele schimbărilor meteorologice extreme: inundațiile puternice au forțat aeroportul din Palma de Mallorca să blocheze zborurile, iar în Murcia a fost emisă o avertizare galbenă de ploi.

Vara  2024: Temperaturi de deşert în Italia

Dacă v-aţi programat concediul în Italia, trebuie să ştiţi că meteorologii anunţă o săptămână de foc, cu temperaturi de până la 44 de grade Celsius, ca urmare a unui anticiclon african care traversează această ţară.

Termometrele vor înregistra 39-40°C la Roma, Napoli, Terni, Macerata, Florența, Forli și Ferrara, în timp ce vor ajunge la 42-44°C în părțile interioare ale Sardiniei și Siciliei.

La sfârșitul săptămânii viitoare, anticiclonul va pierde din forță, însă se vor produce fenomene meteo extreme, precum ploi foarte puternice în nord și o scădere generală a temperaturilor în toate regiunile.

Urmează La Niña, ar putea urma o perioadă de răcire

Fenomenul meteorologic El Niño, care este parțial responsabil pentru temperaturile ridicate din ultimul an la nivel mondial, se apropie de sfârșit. Acesta va fi înlocuit la sfârșitul verii de cealaltă fază a oscilației ENSO: La Niña.

Conform datelor publicate de NOAA, condițiile ENSO au revenit oficial la neutru în Oceanul Pacific tropical, ceea ce înseamnă că evenimentul puternic El Niño care ne-a însoțit în ultimul an poate fi considerat oficial încheiat.

La Niña este însoțită de temperaturi mai scăzute ale apei în Oceanul Pacific, în apropierea Ecuatorului. În zonele planetei direct expuse la influența acestei circulații oceanice, se produc o serie de modificări ale circulației atmosferice.

Astfel, în timpul episoadelor La Niña se observă precipitații mai puține pe coastele Americii de Sud, unde pot apărea episoade de secetă severă. În schimb, precipitațiile și temperaturile tind să fie peste medie în vestul Oceanului Pacific, în Australia și în unele țări din Asia de sud-est.