- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Veneția lovește din nou. Taxe duble pentru turiști și amenzi drastice din 2025

24 Oct, 22:45 • Bugiu ⁠Ana Maria
Veneția va extinde numărul de zile în care turiștii vor plăti taxa de vizitare, ajungând la 54 de zile în 2025. De asemenea, primarul a anunțat că vor fi aplicate amenzi celor care intră fără permis, măsură care nu a fost implementată anterior.
Veneția lovește din nou. Taxe duble pentru turiști și amenzi drastice din 2025

Veneția va extinde în 2025 sistemul de taxare a turiștilor, aproape dublând numărul de zile în care vizitatorii de o zi vor trebui să plătească o taxă pentru a intra în oraș. Această taxă, introdusă în premieră în aprilie 2024, a fost inițial de cinci euro și se aplică în zilele aglomerate, ca măsură de a reduce numărul mare de turiști care aglomerează orașul. În 2025, sistemul va fi extins la 54 de zile, în perioada aprilie-iulie, față de 29 de zile în schema inițială, potrivit economedia.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Mai puțin de 25.000 de euro pentru mașini electrice! Ce oferte vor avea românii în 2025 la autoturisme?

foto: Veneția

Veneția lovește din nou. Taxe duble pentru turiști și amenzi drastice din 2025

Taxa va rămâne de cinci euro pentru cei care fac rezervări din timp, dar va crește la 10 euro pentru rezervările făcute cu mai puțin de patru zile înainte de vizită. Vizitatorii care stau peste noapte în hoteluri sau pensiuni vor fi în continuare scutiți de această taxă.

Simone Venturini, consilier municipal responsabil pentru turism, a declarat că Veneția este unul dintre primele orașe care a reacționat proactiv la problema supraturismului, fiind un exemplu urmărit cu interes de alte destinații turistice populare, precum Kyoto sau Formentera. El a mai zis că sistemul este încă experimental și că alte orașe turistice au contactat Veneția pentru a învăța din această experiență.

„Veneţia a trecut de la a fi oraşul cel mai expus şi criticat pentru fenomenul supraturismului, la a fi oraşul care reacţionează la acest fenomen cel mai devreme şi cel mai proactiv de pe scena globală”, a declarat Simone Venturini, consilier municipal, responsabil pentru turism şi coeziune socială.

Deși criticii susțin că taxa nu a redus semnificativ fluxul turistic, primarul Luigi Brugnaro a explicat că este prea devreme pentru a trage concluzii clare, datele concrete fiind disponibile abia începând din 2024. El a mai precizat că scopul Veneției nu este să alunge turiștii, ci să încurajeze o distribuție mai echilibrată a vizitelor de-a lungul timpului.

„Nu suntem împotriva turismului. Suntem doar de părere că poate fi, cumva, răsfirat”, a spus el, avertizând că oraşul va aplica amenzi în 2025 persoanelor fără permis de acces – o ameninţare făcută şi în 2024, dar care nu a fost pusă în practică.

Primarul a avertizat că în 2025 vor fi aplicate amenzi turiștilor care nu respectă sistemul de taxare și intră fără permis. În 2024, s-a menționat posibilitatea aplicării de amenzi, dar aceasta nu a fost pusă în practică.

În 2024, un total de 485.062 de persoane au plătit taxa de acces pentru o zi, generând 2,25 milioane de euro. Cu toate acestea, primarul a spus că această sumă abia a acoperit costurile administrării sistemului și nu a avut drept scop umplerea vistieriei orașului.

Te-ar mai putea interesa și: Românii, despăgubiți dacă vacanțele le sunt distruse de vreme! Propunerea bombă a ministrului Turismului