Vești bune pentru utilizatorii TikTok. Cei care accesează reţeaua socială de pe iPhone scapă să mai introducă manual datele de logare în cont. În schimb, va fi suficientă scanarea amprentei sau recunoaşterea facială.
Asta pentru că platforma chineză adoptă tehnologia passkeys pe iPhone, optând pentru formatul nativ dezvoltat de Apple pentru acestea, care presupune salvarea prin iCloud Keychain.
Asta înseamnă că aşa-numitele passkeys vor fi sincronizate între dispozitivele Apple conectate la acelaşi cont şi vor putea fi folosite şi pe alte dispozitive produse de compania americană, în afară de iPhone.
Citește și: Bugetarii sunt sfătuiți să nu instaleze aplicația TikTok pe telefoanele de serviciu
Această tehnologie generează două chei de autentificare, una publică, salvată pe site-urile şi aplicaţiile pe care se face logarea, şi una privată, ţinută exclusiv pe dispozitivul utilizatorului.
În loc de nume şi parolă, pentru verificarea identităţii se apelează la cele două chei criptate, iar accesul utilizatorului este permis după ce acesta foloseşte una dintre funcţiile de recunoaştere biometrice avute la dispoziţie.
Deocamdată, TikTok va oferi suport pentru passkeys doar pe dispozitivele Apple. Compania spune că celelalte sisteme de operare vor fi luate în vedere mai târziu.
Cu această ocazie, TikTok devine una din primele platforme sociale care integrează passkeys, ceea ce ar putea să-i câştige un plus de apreciere din parte utilizatorului. Niciunul dintre produsele de social media dezvoltate de Meta nu s-a grăbit să adopte această tehnologie, care simplifică şi securizează mai bine procesul de autentificare.
Printre Marea Britanie, Statele Unite și unele țări UE, și-a găsit acum locul și Austria care interzice folosirea aplicației TikTok din motive de siguranță. Atât Comisia Europeană, cât și Parlamentul Comisiei European au decis această măsură în luna martie.
„Aplicaţia va fi interzisă pe telefoanele de serviciu. Pe telefoanele private din afara reţelei statului va fi desigur posibilă utilizarea aplicaţiei”, le-a spus jurnaliştilor Karner, când a fost întrebat dacă membrii Guvernului vor putea folosi aplicaţia.
TikTok, deţinută de compania chineză ByteDance, face obiectul analizei guvernelor şi autorităţilor de reglementare, pe fondul preocupărilor că Beijingul ar putea colecta datele utilizatorilor sau să-şi promoveze interesele.
SUA a decis să ia această măsură de interzicere a popularei aplicații, la mijlocul lunii trecute, prin intermediul unui proiect de lege susținut de Casa Albă, pe fondul neîncrederii tot mai mare a Occidentului dată de rețeaua socială chineză.
Platforma cu videoclipuri scurte și virale este considerată de numeroși americani ca fiind o amenințare pentru securitatea națională.
Aceştia se tem, asemeni unui număr tot mai mare de guverne occidentale, că Beijingul ar putea accesa datele utilizatorilor din întreaga lume prin intermediul acestei aplicaţii, lucru pe care TikTok îl neagă de ani de zile. (Citește AICI mai multe detalii)