- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Vești proaste pentru români! Impozitele pe locuințe s-ar putea tripla. Un nou mecanism de calcul, în pregătire

01 Aug, 17:00 • Cornel Ghimeșan
Impozitele pe locuințe s-ar putea tripla în perioada următoare, până în momentul în care Ministerul Finanțelor va finaliza noul mecanism de calcul e-Proprietatea.
Vești proaste pentru români! Impozitele pe locuințe s-ar putea tripla. Un nou mecanism de calcul, în pregătire

Veștile nu sunt prea bune pentru români, mai ales pentru că începând din 2025, primăriile vor trebui să utilizeze grilele notarile pentru a calcula impozitele pe proprietate, potrivit noilor reglementări introduse prin Ordonanța de Urgență nr. 16\2022.

Citește și Se întâmplă la 1 iulie. Impozit de 4 ori mai mare pentru o categorie de români

Noul mecanism ar putea duce la creșteri semnificative ale impozitelor în anumite zone, de exemplu, în Capitală, unde impozitele ar putea să se dubleze, în timp ce în Cluj, ar putea chiar să se tripleze!

Schimbarea este făcută pentru a alinia valorile de impozitare mai aproape de valorile de piață ale proprietăților.

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a atras atenția că valorile incluse în grila notarială nu sunt asumate de notari, ceea ce ridică probleme de aplicare și precizie.

Ca răspuns la aceste preocupări și pentru a asigura o implementare corectă și eficientă, Ministerul Finanțelor lucrează la dezvoltarea unui nou sistem denumit e-Proprietatea.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a precizat faptul că noul sistem e-Proprietatea va stabili valoarea proprietăților în funcție de valorile de piață actuale, excluzând utilizarea standardelor notarilor.

Această abordare are scopul de a reflecta mai precis valoarea reală a proprietăților și de a asigura o echitate fiscală mai mare.

e-Proprietatea va reprezenta o bază de date la nivel național, centralizând informații despre valorile de piață ale proprietăților din România. Această inițiativă va implica colectarea de date de la diverse surse, inclusiv cadastru, notari și autorități locale, conform Evz.ro.

Prin utilizarea acestor informații, sistemul informatic va furniza valori de piață precise pentru proprietăți, adaptate fiecărei localități, ceea ce va aduce o transformare semnificativă în modul de impozitare a proprietăților.

Implementarea bazei de date e-Proprietatea va implica o colaborare extinsă între diverse instituții pentru a asigura acuratețea și actualizarea constantă a informațiilor.

Ministerul Finanțelor va coordona acest proces, asigurându-se că datele colectate reflectă cât mai fidel realitatea pieței imobiliare.

Mai mult decât atât, această schimbare urmărește să asigure o evaluare echitabilă și transparentă a proprietăților, facilitând astfel calcularea corectă a impozitelor.

Având în vedere planurile de implementare a e-Proprietatea, actualul mecanism de impozitare care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025 ar putea fi prorogat sau chiar abrogat.

De altfel, aceasta ar permite o tranziție mai lină către noul sistem, evitând posibilele confuzii și inconsecvențe care ar putea apărea în perioada de implementare.

La ce prețuri ar trebui să se aștepte oamenii

Cert este că intenția autorităților este de a crește impozitele pe proprietate, astfel încât primăriile să încaseze mai mult.

Aplicând o cotă procentuală la o valoare mai mare a proprietăților, rezultatul este inevitabil: impozitul anual va crește considerabil. Acest obiectiv a fost clarificat prin Ordonanța 16/2022, care a introdus noi reguli privind evaluarea și impozitarea proprietăților.

Adrian Vascu, senior partner Veridio și fost președinte ANEVAR, a analizat  prevederile acestei ordonanțe, evidențiind impactul semnificativ asupra impozitării clădirilor.

În analiza sa, el a prezentat mai multe exemple care ilustrează creșterea impozitelor dacă noile reguli ar fi fost aplicate.

De exemplu, un apartament situat în București, zona A, construit în 1950 și cu o suprafață desfășurată de 99,71 mp, avea o valoare impozabilă de 204.878 lei la 31 decembrie 2021, iar impozitul anual era de 204 lei.

Conform noilor reglementări, acest impozit ar fi crescut la 429 lei în 2023.

Un alt exemplu prezentat de Vascu este al unei case situate în Cluj-Napoca, cu o suprafață desfășurată de 295 mp și un teren de 800 mp, evaluată la 479.000 lei la sfârșitul anului 2021.

Impozitul anual pentru această proprietate era de 958 lei, dar aplicarea noilor reguli ar fi dus la o creștere a impozitului la 3.325 lei.

Te-ar putea interesa și Românii care sunt scutiți de taxe și impozite în 2024. Ce trebuie să facă pentru a beneficia de un regim special

Aceste creșteri semnificative reflectă dorința autorităților de a ajusta impozitele în funcție de valoarea reală a proprietăților.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult