- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Vești triste pentru fanii lui Bruce Willis. Mama actorului a făcut anunțul

17 Mar, 13:13 • Toma Anca
Vești triste pentru fanii lui Bruce Willis. Starea de sănătate a actorului american, în vârstă de 67 de ani, se deteriorează „foarte rapid", potrivit mai multor site-uri internaţionale, în special spaniole precum Emol şi Marca.
Vești triste pentru fanii lui Bruce Willis. Mama actorului a făcut anunțul

Vești triste pentru fanii lui Bruce Willis. La aproape un an după ce actorul a anunțat că renunță la actorie din cauza unui diagnostic de afazie, familia superstarului a anunțat că a fost diagnosticat cu demență frontotemporală.

Vești triste pentru fanii lui Bruce Willis

Membrii familiei anunţase mai întâi că starul din Die Hard suferă de afazie, apoi că acesta are demenţă frontotemporală. Potrivit unor surse apropiate familiei, starul hollywoodian are acum probleme în a purta o conversaţie şi îi este din ce în ce mai greu să vorbească, să citească şi să scrie. Toate acestea i-ar afecta „sănătatea mintală”. Boala sa este degenerativă şi practic nu are leac, tot ce îşi doreşte familia pentru el este să ducă „o viaţă demnă”.

Nu de mult, Wilfred Gliem, rudă cu Marlene Wills, mama actorului, a spus că acesta se chinuie să îi recunoască pe cei din jurul său. „Ea (Marlene) spune că nu este foarte sigură că fiul ei o recunoaşte, că are un comportament lent şi un pic agresiv„, declarase Gliem pentru ziarul german Bild, potrivit Mediafax.

Deocamdată, pentru această boală nu există tratamente. Afecțiunea poate provoca modificări ale comportamentului și personalității, precum și probleme cu limbajul.

Citește și: Dwayne „The Rock” Johnson este cel mai bine plătit actor de la Hollywood. În ce investește banii

Ce este și cum se manifestă demența frontotemporală

Demența frontotemporală (FTD) reprezintă un grup de tulburări care duce la deteriorarea lobilor frontali și temporali ai creierului. În funcție de regiunile cerebrale afectate, boala determină schimbări în comportamentul social, personalitate și/sau pierderea abilităților lingvistice.

Unele persoane (între 10% și 20%) cu această boală dezvoltă, de asemenea, tulburări neuromusculare și de mișcare, cum ar fi parkinsonismul sau boala neuronilor motori, cunoscută și sub numele de scleroză laterală amiotrofica sau boală Lou Gehrig.

Declanșarea demenței frontotemporale reprezintă una dintre cauzele care duce la apariția demenței timpurii. Spre deosebire de boala Alzheimer, în stadiile inițiale ale FTD memoria nu are de suferit. Boala apare la o vârstă mai timpurie decât alte tipuri de demență, adesea între 40 și 60 de ani și este cea mai comună formă de demență în rândul persoanelor sub 60 de ani.

O persoană cu această poate avea dificultăți să înțeleagă cuvintele, ar putea începe să acționeze impulsiv sau să aibă schimbări extreme în personalitate. Pacienții pot avea, de asemenea, o lipsă de interes pentru activități normale.

Demența frontotemporală poate avea semne similare cu Alzheimer, inclusiv pierderea memoriei, potrivit Asociației Alzheimer. Cu toate acestea, există diferențe majore între aceste boli. Afecțiunea este degenerativă și, în timp ce unele simptome pot fi gestionate cu medicamente și terapii, altele pot pune în pericol de rănire pacientul.

Urmărește Daily Business pe Google News