Suedia este țara care va avea tehnologie de ultimă oră, mai exact prima autostradă din lume, unde mașinile electrice se pot încărca în timpul călătoriei. Proiectul se poate extinde până în anul 2045 cu încă 3.000 de kilometri de drumuri „electrice”, a informat Euronews.ro.
Citește și: România a fost dată exemplu negativ! Avem mașini electrice, dar fără suficiente spații de încărcare
O astfel de autostradă are scopul ca toate mașinile și camioanele electrice vor putea să-și încarce bateriile în timpul mersului. Experții susțin că încărcarea dinamică le permite să parcurgă distanțe mai lungi cu baterii mai mici și să evite așteptarea la stațiile de încărcare.
După ce UE a adoptat o lege care impune ca toate mașinile noi vândute să aibă emisii zero de CO2 începând din anul 2035, toate țările europene se grăbesc să pregătească infrastructura necesară.
Țara nordică a fost pionerul drumurilor electrificate prin mai multe proiecte pilot, inclusiv primul drum electric temporar din lume.
„Credem că soluția de electrificare este calea de urmat pentru decarbonizarea sectorului transporturilor și lucrăm cu o serie de soluții”, a declarat Jan Pettersson, director de dezvoltare strategică la Trafikverket, administrația suedeză de transport.
Autostrada electrică conectează drumuri între Hallsberg și Örebro, situate în mijlocul celor trei orașe mari ale țării, Stockholm, Göteborg și Malmö.
Noua tehnologie se află în fază de proiect la acest moment, dar este planificat să fie gata până în anul 2025. Drumul pune la dispoziție trei tipuri de drumuri: sistem catenar, sistem inductiv și sistem conductiv. Cel catenar poate fi folosit doar de vehiculele grele, pentru că folosește fire aeriene pentru a furniza energie electrică unui tip special de autobuz sau tramvai.
În 2018, Trafikverket a inaugurat prima șină de încărcare din lume pentru vehicule electrice pe drumurile publice ca pilot între aeroportul Arlanda din Stockholm și o zonă logistică din Rosersberg.
Pe o lungime de 2 km de șină electrică montată pe asfalt, camioanele coboară un braț în mișcare și în acest mod primesc energie. În 2020, a fost construit un drum electric fără fir pentru camioane și autobuze grele în orașul insular Visby.
În timp ce o mare parte a sistemului de drumuri electrice (ERS) se concentrează pe camioane, un studiu recent a sugerat că și mașinile private ar putea beneficia de această tehnologie.
Alte articole: Cele mai bune oferte pentru mașini electrice! Câți bani scutești dacă te folosești de Programul Rabla Plus