- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Vouchere în valoare de 350 de euro. Cine sunt românii care pot avea parte de acestea

21 Aug, 10:00 • Cornel Ghimeșan
Vești bune pentru români! Se dau 350 de euro de la stat. Dacă nu știai, în următorii trei ani, multe familii din Republica Moldova vor beneficia de ajutor pentru a-și procura electrocasnice noi.
Vouchere în valoare de 350 de euro. Cine sunt românii care pot avea parte de acestea

În următorii trei ani, mai multe familii din Republica Moldova vor putea încasa vouchere în valoare de 350 de euro.

Te-ar putea interesa și Un nou voucher în valoare de 250 de lei pentru români. Cine sunt beneficiarii

În următorii trei ani, aproximativ 150.000 de familii vulnerabile din Republica Moldova vor beneficia de vouchere în valoare de până la 7.000 de lei moldoveneşti, adică aproximativ 350 de euro.

Fondurile despre care vorbim sunt destinate înlocuirii electrocasnicelor vechi cu modele noi și eficiente din punct de vedere energetic.

Programul este parte a inițiativei „Programul de Vouchere pentru Electrocasnice”, dezvoltat de Ministerul Energiei de la Chişinău.

Pe lângă cele precizate anterior, valoarea voucherelor și criteriile de selecție a beneficiarilor au fost aprobate în cadrul unei ședințe a Consiliului Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED).

Mai mult decât atât, bugetul a fost aprobat pentru primele sesiuni de acordare a voucherelor, care se ridică la aproape 54,5 milioane de lei, adică 2,7 milioane de euro.

Acest program are obiectivul de a crește securitatea economică, dar și îmbunătățirea eficienței energetice, cât și reducerea sărăciei energetice, prin diminuarea cheltuielilor cu facturile pentru populație.

Astfel, voucherele vor acoperi 70% din costul echipamentelor electrocasnice și acestea vor fi distribuite consumatorilor ce sunt înregistrați pe platforma guvernamentală Compensații.gov.md.

Conform deciziei CNED, consumatorii din categoria de vulnerabilitate energetică extremă vor beneficia de vouchere în valoare de 7.000 de lei moldovenești, pentru achiziționarea de electrocasnice noi.

Românii din categoria vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor beneficia de un suport de 6.000 lei (300 de euro), în timp ce persoanele din categoria vulnerabilitate energetică ridicată vor primi 5.000 lei, adică 250 de euro, conform Evenimentulzilei.ro.

Voucherele, o mână de ajutor pentru multe familii

Pe lângă cele menționate anterior, au fost stabilite și criterii de eligibilitate și profilul gospodăriilor ce vor beneficia de acest program. Astfel, selecția oamenilor se va face pe baza gradului de vulnerabilitate energetică atribuit gospodăriei pentru anul precedent. Atenție, se va ține cont de consumul mediu lunar de energie electrică și de componența familiilor.

Deci, prioritatea o vor avea familiile cu mulți copii, familiile cu persoane în vârstă, dar și cele care includ persoane cu nevoi speciale.

Mai mult decât atât, beneficiarii voucherelor nu vor fi obligați să demonstreze dreptul de proprietate asupra locuinței.

De asemenea, vor fi excluse din program gospodăriile care au primit anterior suport financiar pentru achiziționarea electrocasnicelor, cu excepția voucherelor destinate înlocuirii becurilor.

Deci, pentru a achiziționa un aparat electrocasnic, beneficiarii vor trebui să predea în schimb un echipament vechi de același tip, fie că este vorba de un frigider sau o mașină de spălat. Nu este necesar ca aparatul vechi să fie funcțional.

Astfel, eneficiarii selectați vor fi informați despre disponibilitatea voucherelor prin intermediul cabinetului personal de pe platforma compensații.gov.md.

Citește și Un nou voucher pentru români. Cine va primi banii și în ce situație vor fi oferiți

Notificările vor fi trimise prin SMS sau e-mail.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult