Yuval Noah Harari, avertisment teribil pentru omenire. Istoricul şi filosoful israelian, unul dintre cei mai citiți scriitori contemporani, care a semnat bestsellerurile „Sapiens: Scurtă istorie a omenirii” și „Homo deus”, a lansat un semnal de alarmă despre pericolul pe care îl prezintă inteligența artificială pentru omenire.
„Aceasta este prima tehnologie din istorie care creează povești”, a declarat Yuval Noah Harari pentru Telegrapf, adăugând că nimic nu poate fi o demonstrație mai mare de putere.
Din acest motiv, Yuval Noah Harari și-a adăugat numele pe o scrisoare luna trecută, semnată de mii de experți, inclusiv Elon Musk, care solicită un moratoriu asupra cercetării în domeniul programelor informatice precum ChatGPT, un model de inteligență artificială care poate dialoga cu oamenii în texte creative, aproape tulburător de nuanțate. Alte programe pot face același lucru cu imagini și sunete.
Citeşte şi: iPhone-urile recondiționate, vânzări record în 2022. Pe ce loc se află Samsung, principalul rival
„Noua generație de inteligență artificială nu doar răspândește conținutul produs de oameni. Poate produce conținutul de la sine”, mai susţine celebrul istoric și filozof israelian, care propune o întrebare fundamentală. „Încercați să vă imaginați ce înseamnă să trăiți într-o lume în care majoritatea textelor și melodiilor, apoi serialele și imaginile TV sunt create de o inteligență non-umană. Care ar putea fi consecințele preluării culturii de către IA?”.
Avertismentul lui Yuval Noah Harari vine la câteva zile după ce o revistă germană a publicat un interviu fals cu Michael Schumacher, generat de inteligența artificială, decizie care a dus la demiterea redactorului-șef. De asemenea, Jeremy Fleming, șeful spionajului britanic, a avertizat executivul Marii britanii că dezinformarea AI reprezintă o amenințare semnificativă.
„AI este în special o amenințare pentru democrații mai mult decât pentru regimurile autoritare, deoarece democrațiile se bazează pe conversația publică. Democrația este practic conversație. Oamenii care vorbesc între ei. Dacă conversația este preluată de AI, democrația s-a terminat. Regimul nazist s-a bazat pe tehnologii precum trenuri, electricitate și radiouri. Nu aveau instrumente precum inteligența artificială. Un nou regim în secolul 21 va avea instrumente mult mai puternice. Deci, consecințele ar putea fi mult mai dezastruoase. Acesta este ceva despre care nu știu dacă omenirea poate supraviețui”, a mai declarat Yuval Noah Harari.