Grecia, Spania, Italia, Olanda, Franța sau Austria sunt țările unde escrocii aruncă plasele pentru a pica cât mai mulți turiști în ele, a informat ziare.com.
Zeci de turiști au rămas și fără vacanță și fără bani, după ce au închiriat vile de lux la prețuri avantajoase. Oamenii plăteau avans în conturile indivizilor care se ocupau cu aceste escrocherii, iar când ajungeau la cazare realizau că, de fapt, au fost păcăliți.
Turiștii țepuiți au avut un șoc cât toate zilele, deoarece erau convinși că tranzacția se face prin intermediul unui site de profil, cum ar fi Airbnb sau Booking. Prejudiciul în dosar este uriaș și depășește 2,5 milioane de euro, gruparea de șarlatani, din care fac parte zeci de persoane, fiind specializată și în alte țepe online.
În spatele acestor capcane erau români din Vâlcea care se ocupau cu tranzacțiile online și internet banking. Aceștia au creat site-uri false, dar care să fie identice cu unele de încredere, care îl va convinge pe turist să facă tranzacția. Au făcut și conturi fictive, folosindu-se de tineri care voiau să mai câștige un ban de buzunar. Conturile au fost realizate la bănci din Europa, din Spania, Italia, Muntenegru, Croația, Ungaria, etc. Astfel, au reușit să păcălească zeci de turiști.
Tinerii care erau complici la aceste escrocherii primeau 200, 300 de lei și doar își făceau contul pe numele lor. Conturile ajuseseră de ordinul sutelor. Liderii grupării plasau anunțuri de închiriere pe site-uri dedicate, foarte cunoscute: Homeaway, Easypiso, Airbnb, Idealista.es, Imobiliare.it, fotocasa.com.
Escrocii se orientau către orașe frecventate de turiști, unde vilele de vacanță se închiriau de oameni cu mii de euro.
„…persoana vătămată a dorit să închirieze un apartament în Alicante, Spania și a găsit un anunţ avantajos pe site-ul www.fotocasa.es, la prețul de 400 euro. Fiind interesat de acest imobil a încercat să contacteze telefonic proprietarul. La câteva zile a fost contactat prin Whatsapp de presupusul proprietar care s-a prezentat a fi Rybicki, fiind direcționată către un link ce părea a fi al AirBnb deoarece avea aplicat logo-ul companiei, prin intermediul căruia aceasta trebuia să plătească 1200 euro pentru chirie și garanție.
Fiind o ofertă avantajoasă și convins că este vorba de o ofertă reală și că tranzacția se va desfășura prin intermediul companiei Fotocasa, a transferat suma de 1200 euro, în contul indicat de locator. Deși a plătit, victima nu a fost contactat pentru predarea cheilor”, se arată în rechizitoriu, aceasta fiind una dintre zecile de povești similar descoperite de anchetatorii români.
Sunt zeci astfel de situații, iar turiștii escrocați s-au constituit părți civile și-și cer banii înapoi în instanță. Dosarul escrocilor români a fost instrumentat anchetatorii români, cauza fiind trimisă în judecată la Tribunalul Vâlcea, instanță care s-a și pronunțat pe fondul cauzei. Nemulțumiți că au fost condamnați la închisoare, șarlatanii români au contestat pedepsele, cauza judecându-se în prezent la Curtea de Apel Pitești.
Alte articole: Români, mare atenţie la ofertele false de vacanţă! Au apărut site-uri fantomă: „Să aveți în vedere acest lucru!”