- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Ziua Internațională a Femeii 2023. Când a fost celebrată pentru prima dată și câte femei sărbătoresc atât în România, cât și în întreaga lume. Mitul grevei de la 8 martie, încă nedeslușit

07 Mar, 23:45 • Bumbeneci Diana
Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită anual pe data de 8 martie. Milioane de femei celebrează această zi plină de însemnătate, în întreaga lume.
Ziua Internațională a Femeii 2023. Când a fost celebrată pentru prima dată și câte femei sărbătoresc atât în România, cât și în întreaga lume. Mitul grevei de la 8 martie, încă nedeslușit

Ziua Internațională a Femeii se celebrează anual, pe data de 8 martie. A fost înființată o astfel de zi pentru a comemora atât realizările sociale, politice și economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în toate țările de pe planetă. În România, Ziua Femeii este în același timp și Ziua Mamei.

Ziua Internațională a Femeii, sărbătoare pe tot Pământul

Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. Organizația a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii.

Ei bine, această zi nu a fost întotdeauna pe 8 martie. Conform Wikipedia, Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 martie 1909 în urma unei decizii a Partidului Socialist American sub denumirea „Ziua naționala a femeii”. În ziua de 23 martie 1909 în New York a avut loc o conferința a socialiștilor americani unde s-a discutat despre drepturile femeilor.

„În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste reunită la Copenhaga, activista socialistă germană Clara Zetkin împreună cu colega ei Luise Zietz propun sărbătorirea zilei internaționale a femeii, fără a specifica însă o dată anume. Ziua internațională a femeii a fost sărbătorită pentru prima dată anul următor, în 19 martie 1911. Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie”, anunță sursa citată.

Ai mai putea citi și: ATENȚIE! Alertă InfoCons. Adevăratul pericol din bomboanele de ciocolată pe care le oferiți cadou de Ziua Femeii

Ziua Internațională a Femeii
Ziua Internațională a Femeii

„În anul 1917, ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou. Femeile din Sankt Petersburg au declanșat o grevă cerând încheierea Primului Război Mondial, sfârșitul raționalizării alimentelor și abolirea dinastiei țariste folosind sloganul „Pace si pâine”. Greva s-a răspândit in întregul oraș, ceea ce a dus la Revoluția din Februarie, noul guvern provizoriu garantând dreptul femeilor la vot. După Revoluția din Octombrie, comuniștii Alexandra Kollontai si Vladimir Ilici Lenin au declarat 8 martie ca sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, iar abia la 8 mai 1965 aceasta a devenit zi nelucrătoare. In 1922 sărbătoarea a fost adoptata si de către comuniștii chinezi, iar în 1949 a fost proclamată sărbătoare oficială, femeile având după-amiaza liberă”, conform Wiki.

După cum bine se știe, după Prima Conflagrație Mondială, în mare parte din occident nu s-a mai ținut cont de această sărbătoare. La sfârșitul anilor 60, a fost redusă la viață de unele grupări feministe sub numele „Ziua internațională a luptei feministe”. Sărbătoarea a devenit din ce în ce mai populară până când a fost sărbătorită de Organizația Națiunilor Unite în 1975.

„Când sărbătoarea a fost readusă la viață în occident a apărut și un mit despre originea datei 8 martie. Potrivit mitului data 8 martie a fost aleasă în memoria unei greve din 1857 a muncitoarelor de îmbrăcăminte din New York, însă nu exista nicio sursă care să ateste existența grevei. Mitul a fost folosit pentru a promova solidaritate intre mișcarea feministă și mișcările muncitorești de stânga, dar si pentru a separa sărbătoarea de originile comuniste”, mai anunță sursa citată.

În zilele noastre, în ziua de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în toată lumea (în unele țări fiind declarată prin lege zi liberă). Dintre aceste țări fac parte Națiunile Unite (193 de state) care au oficializat sărbătoarea în anul 1975. Fac parte următoarele țări: Afganistan, Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kârgâzstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Spania, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uganda, Uzbekistan, Vietnam, și Zambia. În China, femeile au după-amiaza liberă de 8 martie.

Ziua Internațională a Femeii
Ziua Internațională a Femeii

Persoanele din România și din Europa care sărbătoresc ziua Internațională a Femeii 2023

Ultimele date ale recensământului scot în evidență că populația rezidentă a României era de 19.053.800 de persoane, la finalul lui 2021. Din numărul total erau: 9.808.300 (reprezentând 51,5%) de sex feminin și 9.941.200 (reprezentând 52,2%) de sex masculin.

La 1 ianuarie 2020, în UE erau 219 milioane de bărbați și 229 milioane de femei. Acest lucru corespunde unui raport de 104,7 femei la 100 de bărbați. Așadar, erau cu 4.7 % mai multe femei decât bărbați. Au fost mai multe femei decât bărbați în toate statele membre, cu excepția Maltei, Luxemburgului, Suediei și Sloveniei. Cele mai mari rate s-au găsit în Letonia (cu 17 % mai multe femei decât bărbați) și Lituania (cu 14 % mai mult).

Pentru comparație, la 1 ianuarie 2001 erau 5.5 % mai multe femei decât bărbați în UE, cu un raport minim de 101,1 femei la 100 de bărbați în Irlanda și maxim 117,3 în Letonia. În perioada 2001-2020, cea mai mare creșterea ratei a fost înregistrată în Portugalia (de la 107,2 la 111,9 femei la 100 de bărbați), în timp ce cea mai mare scădere a fost în Malta (de la 102,1 la 93,6 femei la 100 de bărbați).

Ziua Internațională a Femeii
Ziua Internațională a Femeii

Alte sărbători în care se celebrează femeile

  • Ziua Rosa Parks (4 februarie / 1 decembrie, SUA)
  • Ziua națională a fetelor și a femeilor în sport (o zi în prima săptămână a lunii februarie, SUA)
  • Ziua Susan B. Anthony (15 februarie, SUA)
  • Hinamatsuri (3 martie, Japonia, deși este pentru fete)
  • Ziua Harriet Tubman (10 martie, SUA)
  • Ziua Kartini (21 aprilie, Indonezia)
  • Ziua Mamei
  • Ziua Helen Keller (27 iunie, SUA)
  • Ziua Națională a Femeii (Africa de Sud) (9 august)
  • Ziua egalității femeilor (26 august, SUA)
  • Ziua Ada Lovelace (a doua marți din octombrie)
  • Ziua Nupi Lan (12 decembrie, India)

Citește și: Ei sunt românii cu cele mai mari salarii din România! Veniturile lunare ale acestora ajung și la 20.000 de euro net pe lună

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult