- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

10 companii străine se bat să execute silit firmele românești

11 Jan, 18:15 • Dobran Viorel
ANAF nu este singura insituţie care vine să execute silit firmele româneşti care uită de datorii. Tot mai multe companii străine sunt avizate de Consiliul Concurenţei pentru a trimite portăreii la conturile şi bunurile firmei.
10 companii străine se bat să execute silit firmele românești

Mai multe companii străine au primit acreditare să execute silit firmele românești. Într-o țară îngropată în datorii, o afacere bună este deschiderea unei firme de recuperatori de debite. În România numărul acestora a ajuns la 90, iar pe piață au loc preluări de companii pe care Consiliul Concurenței le aprobă pe bandp rulantă. Mai mult, Comisia Europeană a cerut, recent, ridicarea tuturor barierelor pentru recuperatorii străini, susținând că aceștia ar ajuta, de fapt, economiile naționale.

90 de firme execută silit „suratele” cu datorii

În România operează, în acest moment, 90 de firme străine de recuperatori, care execută silit persoanele fizice și firmele românești. După decizia Comisiei Europene, de a facilita accesul companiilor de profil în țara noastră, în numele concurenței, numărul acestora va exploda.

Îngropați în datorii, românii, persoane fizice sau juridice, sunt executați silit pe bandă rulantă de recuperatori, care cumpără pe nimic creanțele de la bănci sau de la companiile de utilități. Directiva (UE) 2021/2167, implementată și de România, a fost elaborată sub pretextul sprijinirii dezvoltării de piețe secundare pentru credite neperformante în Uniunea Europeană. Aceasta a creat un set comun de norme pe care administratorii de credite trebuie să îl respecte pentru a acționa în Uniunea Europeană, stabilind standarde comune pentru a asigura comportamentul adecvat al acestora și supravegherea adecvată a acestora în întreaga Uniune.

Schimbări uriașe pentru toți românii care au datorii: executări silite doar după ce sunt oferite amânări de plăți, refinanțări sau rescadențări. ANPC, cu ochii în patru pe recuperatori

Scopul final este majorarea numărului firmelor de recuperatori, pentru o mai mare concurență între administratorii de credite, ceea ce presupune o reducere a costurilor de intrare pentru potențialii cumpărători de credite. ”Existența unui număr mai mare de cumpărători pe piață facilitează apariția unor piețe mai competitive”, susține Ministerul Economiei, în condițiile în care țara noastră are cel mai mare număr de recuperatori din UE.

Companii străine se bat să execute silit firmele românești

Consiliul Concurenței a aprobat, recent, operațiunea de concentrare economică realizată prin cesiunea unui portofoliu de creanțe de către Intrum Debt Finance AG catre DDM Invest III AG, ambele fiind firme elvețiene. Ca de obicei, Consiliul Concurenței constată concentrarea economică, încasează taxele și dă verdictul invariabil că nu este nimic în neregulă care să perturbe piața.

Fraţii Micula pot răsufla ușurați. Instanța a suspendat executările silite pentru ajutorul de 395 de milioane de euro acordat de statul român

”DDM Invest III este o întreprindere cu sediul legal în Landis & Gyr Strasse 1, CH-6300 Zug , Elveția, cu obiect principal de activitate gestionarea creanțelor la nivel european și toate serviciile aferente, în special achiziționarea de creanțe și punerea acestora la dispoziție. DDM Invest III este o entitate de investiții din cadrul Grupului DDM, care se ocupă și cu deținerea de portofolii de creanțe neperformante.

Grupul DDM este un investitor multinațional specializat în cazuri care decurg din provocările strategice generale de pe piețele bancare europene și achiziționează, în principal, portofolii de la instituții financiare și bănci internaționale cu operațiuni de creditare în Europa de Sud, Centrală și de Est, cu scopul de a permite creditorilor să continue să acorde împrumuturi companiilor și persoanelor fizice, precum și asistarea debitorilor în vederea restructurării datoriilor scadente”, se arată în Decizia Consiliului Concurenței.

Potrivit instituției,  operațiunea notificată, deși intră sub incidența Regulamentului privind concentrările economice, poate fi analizată conform procedurii simplificate, deoarece cota de piață combinată a tuturor părților implicate care desfășoară activități pe aceeași piață a produsului și pe aceeași piață geografică este mai mică de 20%.

Debitorii, la mâna bunăvoinței creditorilor, care pot să-i execute silit oricând

Directiva 2021/2167, transpusă luna trecută și în legislația românească, prevede și faptul că creditorii au obligația de a avea politici și proceduri adecvate în virtutea cărora să depună eforturi pentru a aplica, dacă este cazul, o restructurare rezonabilă datorată dificultăților financiare înainte de a demara procedura prin care firmele sunt executate silit.

”Astfel de măsuri de restructurare datorată dificultăților financiare țin seama, printre alte elemente, de situația consumatorului și constau în refinanțarea totală sau parțială a contractului de credit, modificarea termenelor și condițiilor existente ale unui contract de credit, care includ: prelungirea duratei contractului de credit, modificarea tipului de contract de credit, amânarea plății tuturor sau a unei părți a ratelor de credit pentru o anumită perioadă și schimbarea ratei dobânzii. Totodată, creditorii trebuie să ofere perioade fără plăți, plăți parțiale, conversii monetare și iertarea parțială de datorie și consolidarea datoriilor”, se precizează în actul normativ care reglementează modul cum se execută silit firmele după decizia definitivă a instanţei. .

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Locul de muncă care le asigură românilor un salariu de 5.500 de euro. Bonusuri: cazare gratuită şi transport inclus
Locul de muncă care le asigură românilor un salariu de 5.500 de euro. Bonusuri: cazare gratuită şi ...
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi