Jurnaliștii de la Financial Times spun că economia mondială va continua să fie extrem de afectată și anul acesta, în contextul în care pandemia de coronavirus și invazia Rusiei în Ucraina au destabilizat inflația, lucru care i-a determinat să facă previziuni sumbre la început de an, potrivit zf.ro.
Citiți și: Previziuni 2023. Cinci mari provocări pentru economia mondială. Criza energetică rămâne în top
De asemenea, jurnaliștii din Marea Britanie anunță crize economice devastatoare și haos pe piața criptomonedelor.
Turbulenţele produse de pandemia de COVID în economia globală şi în societate, penuriile, crizele economice multiple, războiul pornit de Rusia în Ucraina şi ambiţiile Chinei de a deveni superputere fac viitorul, chiar şi cel pe termen scurt, să fie nesigur.
Ziariștii sunt de părere că sunt şanse mici ca violenţele din Ucraina să înceteze anul acesta, că există posibilitatea ca Europa să se confrunte cu pene de curent, că Rezerva Federală americană, cea mai puternică bancă centrală din lume, va ţine sus dobânzile până la finalul lui 2023 şi că China va reuşi să-şi regăsească calea spre o creştere economică de peste 5%. În Ucraina, guvernul de la Kiev nu pare dispus la compromisuri cu Moscova sau cu altcineva în privinţa teritoriilor ocupate de ruşi şi va continua lupta pentru eliberarea lor.
De cât de rapid va fi avansul armatei ucrainene şi cât de bine se va ţine pe poziţii depinde în mare măsură de tehnica militară furnizată de Occident, care doar foarte încet acceptă furnizarea de armament greu, cum ar fi tancuri. În aceste condiţii, 2023 cel mai probabil nu va aduce pace în Ucraina. De acest război depind o serie de crize din Europa, printre care cea de energie.
În această iarnă, unele state europene se pot confrunta cu pene de curent, acest lucru depinzând de cât de geroasă va fi vremea. În 2022, fluxurile de gaze ruse au fost în mare parte intacte până în iunie. În 2023, acestea se vor apropia probabil de zero, iar gazele naturale lichefiate doar cu greu le-ar putea înlocui.
Gazele sunt înlocuite cu cărbune, sunt probleme la mai multe centrale nucleare. Sistemul energetic este tensionat de 18 luni. Pericolul ca undeva ceva să crape creşte. Vor crăpa şi bursele din SUA? Indicele bursier S&P este aşteptat să scadă cu 10%, sub şocul dobânzilor mari ale Fed şi al încetinirii economice care erodează profiturile. Fed pare că nu se grăbeşte să ieftinească creditul. Oficialii instituţiei văd dobânda de politică monetară la 5% până la finalul anului, poate chiar mai sus. Aşteptările pieţelor sunt ca dobânzile să înceapă să scadă de la 4,9%, nivel ce va fi atins în primul semestru, ceea ce probabil nu se va întâmpla. Fed nu se grăbeşte şi este prudentă.