500 de lei pentru românii care au nevoie de ajutor, în plină criză economică. Autoritățile din țara noastră au anunțat că depun eforturi din toate direcțiile pentru a-i ajuta pe oamenii care trebuie să-și achite facturile ieșite din comun la energie electrică și gaze naturale. Printre alte măsuri, de ieri a intrat în vigoare o nouă formă de ajutor social.
Consumatorii vulnerabili au șansa să primească un nou ajutor social. Este vorba despre bani de la stat destinați supraviețuirii în condiții civilizate pe timp de iarnă. Românii ar mai putea să primească încă 500 de lei, iar măsura a intrat în vigoare de luni, 3 octombrie. Din păcate, spre deosebire de plafonarea facturilor pe baza unui anumit consum, fără niciun fel de intervenție din partea oamenilor, de această dată, este nevoie de o cerere.
Mai poți citi: O femeie din Reșița a trăit șocul vieții sale: factură de 9.000 de lei. E.ON și-a cerut scuze
Începând de luni, în a treia zi a lunii octombrie, românii au început să primească un ajutor pentru încălzire, indiferent de agentul termic folosit, energie termică, gaze naturale, energie electrică și alte surse de încălzire cum ar fi lemne, combustibili solizi sau petrolieri, iar sumele diferă de la un caz la altul. Sumele primite sunt calculate în funcție de venitul românilor.
Începând cu acest an, pentru a putea primi noul ajutor financiar de la stat, românii care au nevoie de bani trebuie să aibă venituri maxime de 1.386 lei/membru de familie (în cazul familiilor) și de 2.053 lei (persoane singure). Mai mult, în afară de ajutorul pentru energie termică, în cazul căruia compensarea se calculează în funcție de consum, valorile maxime ale noilor ajutoare care pot fi acordate sunt: 250 lei (gaze naturale), 500 lei (energie electrică) și 320 lei (alte surse de încălzire).
Atunci când vine vorba despre încălzirea prin sistem centralizat, sumele diferă foarte mult în funcție de veniturile solicitanților, cel mai mult primind cei cu venituri de sub 200 de lei. De partea cealaltă, conform unui tabel, ajutorul scade cu 10%, în funcție de venituri.