Vin bani de la Guvern pentru românii care au grijă de alimentaţia românilor, mai ales în contextul în care ţara noastră ar putea lua locul Ucrainei în ceea ce priveşte piaţa mondială a cerealelor. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, s-a aprobat în Guvern actul normativ care stabileşte condiţiile pentru acordarea şi în acest an a ajutorului de stat fermierilor, prin reducerea accizei pentru motorina utilizată în agricultură.
Pentru anul 2023, subvenţia care se acordă fermierilor ca ajutor de stat, sub formă de rambursare, este de 1,529 lei/litru. Pentru acest an, valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 500 de milioane de lei şi se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
„Suma alocată asigură achitarea ajutorului de stat determinat la plată şi neachitat în ultimul trimestru al anului 2022 de către APIA – Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, precum şi plăţile aferente anului 2023”, transmite Ministerul Agriculturii.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, în deschiderea şedinţei de Guvern, că în ceea ce priveşte continuarea programului de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina folosită de către fermieri, la nivelul Guvernului au luat decizia să pună la dispoziţie 500 de milioane de lei pentru derularea schemei de ajutor de stat, astfel încât fermierii să poată să achiziţioneze motorina la preţuri mai mici şi să poată, de asemenea, să efectueze lucrările necesare.
”În ceea ce priveşte continuarea programului de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina folosită de către fermieri, la nivelul Guvernului am luat decizia să punem la dispoziţie 500 de milioane de lei pentru derularea schemei de ajutor de stat, astfel încât fermierii să poată să achiziţioneze motorina la preţuri mai mici şi să poată, de asemenea, să efectueze lucrările necesare, pentru că am analizat foarte bine şi avem potenţial agricol care trebuie să fie sprijinit. L-am sprijinit prin facilităţile acordate prin Agro IMM Invest şi Rural Invest. A fost o serie întreagă de alte măsuri; din discuţiile pe care le-am avut cu fermierii, a rezultat nevoia asigurării capitalului de lucru”, a spus premierul.
Nicolae Ciucă a arătat că a discutat cu ministrul Agriculturii, cu ministrul de Finanţe şi la nivelul coaliţiei şi vor continua să sprijinim fermierii români pentru a găsi soluţii, astfel încât să crească randamentul şi productivitatea în agricultură.
”Totodată, îmi pare rău că domnul ministru Daea nu este prezent astăzi la şedinţa de guvern, dar sunt convins că îi veţi transmite şi o să avem şi o discuţie prin care doresc ca la nivelul Guvernului să ne asumăm o perioadă de timp, o perioadă scurtă de timp, prin care deficitul de balanţă comercială la produsele agricole şi alimente să ajungă la zero. România are potenţial, am discutat cu responsabilii din domeniu, cu toţi cei care practică, cu mediul asociativ care practică activităţi în domeniul agricol, şi cu toţii au recunoscut că avem potenţial şi potenţialul de creştere este unul foarte mare. Ca atare, împreună, fermieri, întreprinzători din industria de prelucrare a produselor agricole putem să asigurăm acest obiectiv de a reduce balanţa de deficit comercial la zero. Vă rog, domnule secretar de stat, să îi transmite domnului ministru şi să avem o discuţie în acest sens”.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că, până la data de 31 ianuarie 2023 inclusiv, se depun cererile de plată care vizează rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 1 octombrie – 31 decembrie 2022 (trimestrul IV al anului 2022).
”Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2023 inclusiv, se depun cererile de plată care vizează rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 octombrie – 31 decembrie 2022 (trimestrul IV al anului 2022). Cererile se depun sau pot fi transmise prin mijloace electronice la Centrele APIA, de către administratorul/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia”, anunţă APIA.
Toate documentele depuse în copie vor fi certificate pentru conformitate cu originalul de către solicitantul sprijinului, însuşite prin semnătura şi vor purta sintagma “conform cu originalul”.
Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură a cărei valoare unitară este de 1,630 lei/litru.