Guvernul trebuie să aleagă din măsurile fiscale propuse în studiul Băncii Mondiale, realizat pentru România ca parte a PNRR, pentru a asigura scăderea deficitului bugetar, în ciuda depășirii în 2023 și 2024, potrivit unui acord cu Comisia European.
Astfel, Comisia Europeană nu va declanșa procedura de suspendare a unor fonduri UE destinate României, parte din calendarul multianual și PNRR, deși statul român va depăși țintele de deficit excesiv atât în 2023, cât și în 2024, potrivit Profit.ro.
Reducerea de deficit trebuie să fie una structurală, astfel că trebuie majorate taxe şi impozite care se regăsesc în veniturile statului anual, nu ocazional.
Guvernul are libertate în ceea ce priveşte măsurile care ar trebui luate. Potrivit informaţiilor Profit.ro, la nivel de Comisie este agreat ca statul să aleagă din măsurile fiscale propuse în studiul Băncii Mondiale, realizat pentru România ca parte a PNRR.
Nu este clar, însă, ce vor decide guvernanţii în negocierile politice, în contextul în care pe lista de măsuri vehiculate se află, pe lângă cele propuse de BM, şi alte creşteri de taxe, cum este majorarea accizelor pentru tutun şi alcool, în pofida calendarului de creşteri stabilit anul trecut cu industria.
Purtătorul de cuvânt al PSD a confirmat că formațiunea analizează mai multe măsuri fiscale precum:
-scoaterea TVA-ului de 5% pentru termie, fapt care ar duce la creșterea prețului la căldură în inarna următoare.
-impozitarea tichetelor de masa ale bugetarilor, mai exact introducerea CASS pe tichete de masă.
-majorarea TVA pana la 19% pentru majoritatea produselor, inclusiv pentru mancarea pentru câini și pisici.
-eliminarea TVA redus pentru Horeca – adica o creștere de la 9% la 19%
– eliminarea tichetelor de vacanta.
– cresterea impozitarii IMM-urilor în perioada de criză economică, prin creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%