Acord între guvern și patronate. Astfel, patronii care doresc să mărească salariile angajaților cuprinse între 3.000 de lei și 5.000 de lei vor beneficia de o scutire de impozit de 200 de lei dacă doresc să ofere o majorare salarială de cel puțin 450 de lei, scrie stiripesurse.ro. Într-un comunicat de presă, Guvernul a transmis că s-au analizat propuneri legate de „acordarea unor oportunități fiscale privind salarizarea”, iar discuțiile vor continua la nivel tehnic, mai precis „la nivelul Ministerului de Finanțe vor avea loc, în perioada următoare, discuții privind măsuri fiscale în domeniul salarizării”.
„Am considerat necesar să ne consultăm pe acest subiect cu partenerii sociali, pentru ca în funcție de propunerile lor și de perspectivele bugetare pentru anul viitor să venim cu o soluție realistă pentru contextul actual”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
Decizia de a majora salariile aparține în exclusivitate patronilor, care, dacă nu măresc salariile cu cel puțin 450 de lei atunci vor plăti impozite pentru întreaga sumă. Aceste deduceri fiscale ar urma să fie aplicate începând de anul viitor, când salariul minim va fi creşte la 3.000 de lei. Însă, modul de aplicare a acestei majorări, din care suma de 200 de lei este scutită de taxe, va face ca un angajat cu salariul minim să câştige mai mult decât unul încadrat cu peste 3.000 de lei. Diferența este provocată de faptul că cei cu salariul minim pe economie vor beneficia de 200 de lei scutiți de taxe și impozite, în timp ce ceilalți nu au această scutire. Ministrul de finanțe, Adrian Câciu, a avertizat că acei patroni care au de gând să reducă salariile angajaților la 3.000 de lei ca să beneficieze de deducerea la 200 de lei nu vor obține ce își doresc. Singura soluție este ca angajatorii să mărească voluntar salariile angajaților și să primească pentru această majorare noi scutiri de taxe și impozite.