- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Adrian Negrescu: Este nivelul maxim de sărăcie pentru români. Începând din decembrie, vom resimți totul cu vârf și indesat

23 Oct, 11:38 • Dobran Viorel
Analistul financiar, Adrian Negrescu, a anunțat, în cadrul emisiunii D`Economic News, când ne putem aștepta la vești mai bune privind economia țării și a explicat ce înseamnă nivelul maxim de sărăcie.
Adrian Negrescu: Este nivelul maxim de sărăcie pentru români. Începând din decembrie, vom resimți totul cu vârf și indesat

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat de ce creşterea PIB-ului României nu este, neapărat, o veste bună, dar a lansat şi un avertisment cu privire la inflaţie.

Invitat în platoul emisiunii DC Business , analistul financiar Adrian Negrescu a creionat în culori sumbre tabloul evoluției economice a țării noastre, explicând, totodată, de ce viața românilor se va înrăutăți spre sfârșitul lunii decembrie, începutul anului 2024.

O duc românii mai bine acum după măsurile adoptate de Guvern? ”Cu siguranță nu și se vede acest lucru din modul în care se fac cumpărăturile din magazine. Adică oamenii cumpără din ce în ce mai puțin, pentru că prețurile sunt foarte mari. Singura veste bună legată de vânzările online este că toate sunt fiscalizate, iar din această perspectivă este un lucru pozitiv faptul că românii se îndreaptă tot mai mult spre zona aceasta de online”, a apreciat analistul Adrian Negrescu răspunzând la întrebările jurnalistului Alex Vlădescu.

Legat de evoluția Produsului Intern Brut, acest ”Produs Intern Brut foarte mare pe care îl avem”, expertul a subliniat că ”ne raportăm, iată, la Ungaria, văd că sunt niște planuri ambițioase, dar să nu uităm însă că această creștere economică, acest PIB este umflat de inflație, de creșterile de prețuri de anul trecut și din acest an, care sunt printre cele mai mari din regiune și care, bineînțeles, umflă rezultatul final dar, pe de altă parte, accentuează starea de sărăcie a economiei și de vulnerabilitate a populației”.

Adrian Negrescu anticipează retsructurări masive în 2024

Solicitat să estimeze unde se află în România, având în vedere că noi dăm niște cifre, iar Eurostatul vine cu altele, afirmând că, în acest moment, țara noastră are cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană, după Ungaria, Adrian Negrescu a apreciat că, din păcate nu ne aflăm pe nici un platou.

”Într-adevăr, în statisticile INS noi suntem cam pe la 8%, dar dacă ne uităm la tendința de creștere a prețurilor, mai ales în sectorul alimentar, unde avem o creștere de 10% față de aceeași perioadă din anul trecut, acest lucru arată că creșterile de prețuri continuă, că nu suntem de nici un fel pe nici un platou. Dimpotrivă! Inclusiv Banca Națională ne spune că inflația ar putea să revină pe creștere în perioada următoare. De ce? Pentru că va intra în vigoare această Lege a austerității, care vizează creșteri de taxe.

Taxe crescute pe care, din păcate, le vom regăsi în prețurile tuturor produselor și serviciilor pe care le cumpărăm: de la produse alimentare și nealimentare, la servicii. De ce? Pentru că, pentru a reuși să facă rost de bani, pentru a plăti mai multe taxe statului român, cele mai multe dintre ele vor scumpi produsele respective și, din păcate, se va crea un val de inflație ale cărui consecințe le vom simți cu vârf și îndesat începând, probabil, cu luna decembrie, poate de la 1 ianuarie.

Să nu uităm, pe de altă parte, că și prețul petrolului crește: astăzi era la 93 de dolari/baril, o creștere semnificativă față de acum două săptămâni, când era pe la 80 și ceva de dolari. Gazele s-au scumpit cu peste 50% pe fondul temerilor și incertitudinilor din piață legate mai ales de războiul din Orientul Mijlociu. Se adună, din păcate, foarte mulți nori negri deasupra economiei, a economiei reale, iar multe companii privesc cu incertitudine, în momentul de față, ceea ce se întâmplă, atât din punct de vedere fiscal, cât mai ales din punct de vedere al dinamicii business-ului.

La cât va ajunge inflația la sfârșitul acestui an. Dacă taxele vor intra în vigoare, vor fi creșteri de prețuri la energie, la gaze, la carburanți, așa cum arată estimările agențiilor internaționale, ne așteptăm ca inflația să revină la peste 10% spre sfârșitul anului. Este un mediu volatil, plin de incertitudine, în care este greu să estimezi cum vor crește prețurile.

Dar să nu uităm un lucru: vulnerabilitatea economiei noastre, în condițiile în care noi cam 70-80% din ceea ce consumăm noi în marile orașe este adus din import. Iar dacă producătorii din țările respective cresc prețurile, vom importa, practic, inflație, cu toate măsurile pe care autoritățile încearcă să le ia la București”, a spus Adrian Negrescu.

Adevăratul motiv pentru care nu este bine să îți păstrezi salariul pe card. Adrian Negrescu: „Cred că e de luat în considerare”

În privința companiilor, cred că în 2024 cuvântul cheie va fi restructurarea. Restructurarea business-ului, adaptarea la noua realitate economică în care producția industrială scade de câteva luni, ne îndreptăm, probabil, spre o recesiune probabilă. Mai mult decât atât, consumul, principalul motor al economiei, dă rateuri din ce în ce mai mari.

Banul nu mai are puterea de altădată, astfel că astăzi nu mai poți cumpăra, cu aceeași sumă, ce cumpărai în urmă cu doi sau trei ani de zile. Acest lucru înseamnă volume de vânzare mai scăzute, asta înseamnă reorientări ale liniilor de business, reorientări a gamei de produse, în așa fel încât să supraviețuiești într-un an 2024 extrem de dificil măcar al inflației, pentru că inflația va rămâne în continuare ridicată în România, la un nivel dublu față de cea din zona euro”, a concluzionat Adrian Negrescu.

 

Adrian Negrescu: „Cu salariul pe cardul de debit, banii își pierd din valoare pe fondul inflației”

Adrian Negrescu

E bine de ştiut că dacă îţi ții banii în contul curent fără să ai niciun fel de dobândă, practic banii aceia își pierd din valoare pe fondul inflației.

În esență, dacă nu ai bani să faci economii, cel mai bine ar fi ca atunci când primești banii pe card, din salariu sau din orice altă sursă de venit, să-i calculezi cu foarte mare atenție, să pui niște bani deoparte, indiferent dacă ai sau n-ai de unde.

În general, măcar 200 de lei dacă ai de unde să pui niște bani deoparte, ar fi bine să îi ții, și o parte dintre ei să-i păstrezi cash. De ce? Pentru că, din păcate, în România încă funcționează cash-ul. Adică sunt locuri în care te duci cu cardul și nu poți să cumperi nimic.

Deci trebuie să fim foarte atenți în momentul în care primim banii din salariu și să nu ne apucăm să-i cheltuim din prima zi. Acesta este un lucru esențial.

Mai este o variantă: dacă ai un venit sigur, dacă ai un salariu sigur, cred că varianta bună ar fi să-ți faci un card de cumpărături, un fel de card de credit cu dobândă zero, cu care să plătești atunci când trebuie, la timp, în așa fel încât să nu să nu prinzi dobândă.

BNR anunță un șoc care va arunca România într-o criză fără precedent. Adrian Negrescu: „Trei milioane de români ar putea fi afectați”

Sunt foarte multe oferte de carduri din acestea de credit cu dobândă zero în piață și poți să plătești între 7 și 32 de rate pentru tot felul de lucruri, de la produsele alimentare, la produsele electronice și electrocasnice și chiar servicii medicale”, a spus Adrian Negrescu, analist economic.

Potrivit lui, este bine să şi retragem bani de pe card, pentru a avea cash la noi pentru situaţii care o impun.

Adrian Negrescu: „Un minim de 500 de lei în casă e bine să ai cash”

„Cred că e de luat în considerare să păstrăm și bani cash. Adică să și scoatem de pe card la salariu. Cât priveşte suma pe care e bine să o retragem, depinde de veniturile fiecăruia. Dar un minim de 500 de lei în casă e bine să ai cash, pentru că, de exemplu, dacă ți se sparge o conductă și îți vine un meseriaş să-ți repare conducta, nu poți să plătești cu cardul și să ai bani cash.

De asemenea, dacă te duci la un magazin din colțul străzii s-ar putea să nu meargă plata cu cardul, că de regulă așa funcționează lucrurile din păcate în România și trebuie să ai bani. Deci trebuie să avem întotdeauna bani cash în casă.

În România, doar 20% din populație folosește cardul și mai mult decât atât, în mediul rural, mai ales în orașele mici, cam 30%-40% dintre magazine nu folosesc plățile electronice”, a completat Adrian Negrescu.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce vi se oferă dacă lucrați la stat”
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce ...
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor fi creșteri de la 1 ianuarie 2025
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor ...
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 milioane de euro
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 ...
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Avizul obligatoriu pentru proprietarii de terenuri. Actul fără care nu pot vinde
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii s-au obișnuit”
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii ...
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, în 2024: „Am fost amenințat cu poliția”. Un avocat lămurește această situație
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, ...