- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Povestea de succes a unui afacerist român. Face bani în patru luni cât pentru tot anul din cultivarea de plante aromatice

10 Jul, 11:23 • Andrei Alina
Mulți dintre românii care au plecat în străinătate în anii 2000 au ales să să întoarcă în țară și să-și pornească propria afacere. Este și cazul lui Alexandru Levai, din Timiș. În prezent, el este un important furnizor de mentă, salată și plante aromatice pentru restaurantele și barurile din Timișoara.
Povestea de succes a unui afacerist român. Face bani în patru luni cât pentru tot anul din cultivarea de plante aromatice

Alexandru Levai este un tânăr din Timiș care se bucură de succes în afaceri cultivând mentă și alte plante aromatice.

Alex s-a născut în Giarmata, o comună rezidențială de lângă Timișoara. A urmat cursurile Facultății de Inginerie și Protecția Mediului de la Universitatea de Științe Agricole din Timișoara. După terminarea studiilor, a lucrat ca ospătar, apoi ca taximetrist. Între timp s-a căsătorit și, împreună cu soția, a decis să plece în Austria, unde a lucrat pentru cunoscutul producător de electrocasnice Miele. După 6 ani petrecuți în această țară, Alexandru și soția lui au decis să se întoarcă acasă, în România. Cei doi și-au luat o casă în Charlottenburg, unde locuiesc și în prezent.

La scurt timp după revenirea în țară, lui Alexandru i-a venit ideea unei afaceri care ținea de grădină. Inițial, a vrut să producă legume pe terenul de 3.000 mp pe care îl are, însă a renunțat la idee. S-a apucat apoi să cultive mentă. A găsit un furnizor de material săditor din București, care i-a dat ideea să vândă menta la restaurante și baruri.

Citește și: Țara pe care românii trebuie să o evite în 2024. Care sunt nemulțumirile localnicilor

„Stăteam într-o duminică după-amiază și tot discutam despre ce să punem în grădină, ce să facem. Am zis „hai să încercăm cu mentă”. Am modificat un pic o parte din pod, am ridicat o construcție din lemn și am zis că ne facem o uscătorie și o să producem ceaiuri artizanale.

L-am sunat, i-am zis ce vrem să facem, că vreau să încep cu 100 de metri pătrați de mentă. Nu știam eu cu ce se mănâncă la început. Era o lume complet nouă pentru mine. El mă întreabă: „Dar ce vrei să faci cu ea?». „Păi, vreau să o uscăm, să facem ceaiuri”. Exact așa mi-a răspuns, astea sunt cuvintele lui: „Băi, băiatule, bagă-ți mințile în cap. Vinde-o verde la restaurante”. Am zis: „Na. Hai s-o încercăm și pe asta”, a povestit Alex, citat de libertatea.ro.

Citește și: Plantele care răcoresc și curăță aerul din casă pe timp de vară. Ce recomandă experții NASA

Cu afacerea cu mentă a devenit cunoscut în Timișoara. Acum livrează mentă, salată și plante aromatice pentru restaurantele și barurile din oraș. Afacerea este foarte profitabilă.

„Pe timp de vară cresc un pic cheltuielile cu personalul, curentul, motorina, ambalaje, etichete. Am investit banii într-o grămadă de scule, chiar și mașini de recoltat, semănători de precizie, motocultoare profesionale. Am mai cumpărat încă o dată casa, cum s-ar spune.

Patru luni pe an se fac într-adevăr bani. Mai, iunie, iulie și august. Se pot face bani cât pentru tot anul pentru că aromaticele au prețul ridicat”, a mai spus Alex Levai.