Un singur kilogram de şofran costă zeci de mii de euro, astfel că o afacere cu preţiosul condiment nu avea cum să nu tenteze şi agricultorii din România. Un cuplu de Bihor a muncit mult până a ajunge să se bucure de roadele cultuzrii.
”Aurul roșu”, așa cum mai este denumit șofranul, reprezintă una dintre cele mai apreciate plante medicinale datorită proprietăților aromatice și nutriționale. Este folosită atât în scop medicinal, cât și în industria alimentară. Are o serie de beneficii valoroase pentru organism.
În ultimii ani, culturile de șofran au început să-și facă apariția și pe tărâm românesc. În 2021, Mircea Bronț și familia sa au decis să riște și să investească în cultura de șofran. Ei și-au transformat o grădină destinată legumelor în ceea ce ulterior au numit ”Grădina cu șofran”.
”În timp ce munceam peste hotare, am decis să investim banii în ceva care să ne permită să trăim decent, fără a mai fi necesar să mai muncim afară. Am căutat idei de afaceri și printre altele era și plantația de șofran. Aveam această variantă, sau o fermă de struți”, spune Mircea Bronț pentru Bihon.ro.
Este cunoscut faptul că șofranul este cel mai scump condiment din lume. Așadar, o afacere foarte profitabilă. Dar până la profit, cultivarea plantei nu este o afacere deloc ușoară.
Mircea și familia sa au fost conștienți de ceea ce au de făcut și au pornit pe acest drum. Treptat, rezultatele au început să apară. Procesul tehnologic în acest business este intens manual, încă de la plantarea bulbilor și până la obținerea produsului finit.
Șofranul este atât de scump și datorită faptului că pentru a obține un kilogram de condiment este nevoie de recoltarea a mii de flori. Din ele se extrag doar stigmatele.”Pentru un gram de șofran sunt necesare aproximativ 150 de flori, deci de separat 450 de stigmate (fiecare floare are 3 stigmate). Pentru un kilogram sunt necesare aproximativ 150.000 de flori, echivalentul a 450.000 de stamine.
Este multă muncă manuală aici iar pentru fiecare gram de stigmate culese, la final, în urma procesului de uscare, acesta pierde undeva la 80% din greutatea inițială. Asta înseamnă că la 100 de grame de stigmate proaspăt culese, după uscare, rămân aproximativ 20 de grame
”, declară cultivatorul, în presa locală.
Familia din Bihor spune că își vinde valoroasa marfă către sectorul Horeca. ”Vindem în principal în zona Horeca, la locațiile care pun accentul îndeosebi pe calitatea superioara a materiilor prime folosite, dar mergem și înspre sălile de evenimente, ciocolaterii și producătorii de cosmetice naturale.
Vrem să extindem cultura, să creștem pe piață și să arătăm că și în România se poate face un lucru de calitate”, spune Mircea Bronț. Acesta mai subliniază că un gram de șofran ajunge să coste 35 de euro.
”Dacă vorbim de o calitate superioară a șofranului, prețul gramului se învârte în jurul a 35 de euro, însă pe piață există nenumărate categorii inferioare de șofran sau chiar falsuri, care pot fi recunoscute în primul rând după prețul extrem de scăzut. Șofranul de calitate, nu poate fi ieftin“, explică bărbatul.
Şofranul îmbunătăţeşte circulaţia sângelui în sistemul digestiv, membranele stomacului şi colonului, calmând aciditatea şi colicile gastro-intestinale. Este considerat un purificator al sângelui şi anticonvulsiv.
Adăugat în mâncare, şofranul are efect tonic asupra inimii. De asemenea, studiile au arătat că este de mare ajutor bolnavilor care au trecut printr-un accident vascular cerebral. Când are loc un atac cerebral, creierul este privat de oxigen, ceea ce face ca unii neuroni să moară sau să aibă de suferit. Un astfel de tratament ar face ca neuronii supravieţuitori să se vindece, regenerând ţesuturile.
Şofranul este cel mai scump condiment din lume
Prezenţa fierului în şofran e importantă în formarea hemoglobinei şi este un co-factor în producerea de globule roşii.
Conţinutul antifungic şi antibacterian din şofran îl face eficient în tratarea acneei, petelor şi punctelor negre şi împrospătează pielea obosită, şterge cearcănele de sub ochi, exfoliază pielea, stimulează circulaţia sângelui şi previne ridurile.
Medicamentele care conţin şofran sunt folosite la tratarea acneei, a condiloamelor şi a altor boli de piele. Amestecat cu lemnul dulce şi lapte şi aplicat pe porţiunile fără păr, combate alopecia şi stimulează creşterea părului.
Şofranul conţine 5-hidroxitriptofan, care stimulează fluxul sanguin către creier şi produce serotonină. Aceasta îmbunătăţeşte starea de spirit, reduce depresia şi anxietatea.
Şofranul este utilizat în tratamentul astmului, tusei, tusei convulsive (măgărească), precum şi ca expectorant. Acesta ajută la curăţarea căilor respiratorii înguste şi reduce inflamaţia plămânilor, poate preveni şi reduce un atac de astm sever.
Şofranul are proprietăţi anti-inflamatorii care produc o diminuare a durerilor articulare, reduc oboseala şi inflamaţia musculară, reduce eroziunea osoasă ajutând ţesuturile să elimine acidul lactic care se acumulează după efort fizic intens.
Şofranul conţine carotenoizi care protejează organismul împotriva bolilor bătrâneţii, cum ar fi degenerescenţa maculară şi cataracta. E un scut împotriva radiaţiilor solare nocive şi reglează acidul gras al membranei celulare a ochilor, scrie alegesanatos.ro.