Romanian
 - 
ro
Economie

Afacerea fabuloasă pe care a deschis-o o familie în România. Un kilogram de şofran se vinde cu 40.000 de euro

29 Jan, 11:33 • Dobran Viorel
Mircea și soția sa, un cuplu din județul Bihor, au pus pe picioare afacerea cu şofran care le garantează venituri importante. Produsele pe care aceștia le vând ajung la prețuri extrem de piperate.
Afacerea fabuloasă pe care a deschis-o o familie în România. Un kilogram de şofran se vinde cu 40.000 de euro

Un singur kilogram de şofran costă zeci de mii de euro, astfel că o afacere cu preţiosul condiment nu avea cum să nu tenteze şi agricultorii din România. Un cuplu de Bihor a muncit mult până a ajunge să se bucure de roadele cultuzrii.

”Aurul roșu”, așa cum mai este denumit șofranul, reprezintă una dintre cele mai apreciate plante medicinale datorită proprietăților aromatice și nutriționale. Este folosită atât în scop medicinal, cât și în industria alimentară. Are o serie de beneficii valoroase pentru organism.

Afacerea profitabilă descoperită de un tânăr. Nu are șef, nu merge la birou și câștigă 500 de lire pe zi pentru câteva ore de muncă

În ultimii ani, culturile de șofran au început să-și facă apariția și pe tărâm românesc. În 2021, Mircea Bronț și familia sa au decis să riște și să investească în cultura de șofran. Ei și-au transformat o grădină destinată legumelor în ceea ce ulterior au numit ”Grădina cu șofran”.

În timp ce munceam peste hotare, am decis să investim banii în ceva care să ne permită să trăim decent, fără a mai fi necesar să mai muncim afară. Am căutat idei de afaceri și printre altele era și plantația de șofran. Aveam această variantă, sau o fermă de struți”, spune Mircea Bronț pentru Bihon.ro.

Afacerea cu șofran, una bănoasă, dar care presupune multă muncă manuală

Este cunoscut faptul că șofranul este cel mai scump condiment din lume. Așadar, o afacere foarte profitabilă. Dar până la profit, cultivarea plantei nu este o afacere deloc ușoară.

 Un kilogram de şofran se vinde cu 40.000 de euro

Mircea și familia sa au fost conștienți de ceea ce au de făcut și au pornit pe acest drum. Treptat, rezultatele au început să apară. Procesul tehnologic în acest business este intens manual, încă de la plantarea bulbilor și până la obținerea produsului finit.

Șofranul este atât de scump și datorită faptului că pentru a obține un kilogram de condiment este nevoie de recoltarea a mii de flori. Din ele se extrag doar stigmatele.”Pentru un gram de șofran sunt necesare aproximativ 150 de flori, deci de separat 450 de stigmate (fiecare floare are 3 stigmate). Pentru un kilogram sunt necesare aproximativ 150.000 de flori, echivalentul a 450.000 de stamine.

Afacerea cu care au dat lovitura doi buzoieni. Au muncit zece ani, iar acum au propriul lor produs unic în Europa

Este multă muncă manuală aici iar pentru fiecare gram de stigmate culese, la final, în urma procesului de uscare, acesta pierde undeva la 80% din greutatea inițială. Asta înseamnă că la 100 de grame de stigmate proaspăt culese, după uscare, rămân aproximativ 20 de grame

”, declară cultivatorul, în presa locală.

  • între 30.000 și 40.000 de euro, suma cu care se vinde un kilogram de șofran

Familia din Bihor spune că își vinde valoroasa marfă către sectorul Horeca. ”Vindem în principal în zona Horeca, la locațiile care pun accentul îndeosebi pe calitatea superioara a materiilor prime folosite, dar mergem și înspre sălile de evenimente, ciocolaterii și producătorii de cosmetice naturale.

Vrem să extindem cultura, să creștem pe piață și să arătăm că și în România se poate face un lucru de calitate”, spune Mircea Bronț. Acesta mai subliniază că un gram de șofran ajunge să coste 35 de euro.

 Un kilogram de şofran se vinde cu 40.000 de euro

Dacă vorbim de o calitate superioară a șofranului, prețul gramului se învârte în jurul a 35 de euro, însă pe piață există nenumărate categorii inferioare de șofran sau chiar falsuri, care pot fi recunoscute în primul rând după prețul extrem de scăzut. Șofranul de calitate, nu poate fi ieftin“, explică bărbatul.

Despre şofran: un condiment din bucătărie, medicament pentru sănătate. Te ajută să faci faţă lipsei de energie şi stresului și are numeroase beneficii

Cel mai scump condiment din lume, şofranul are şi multe proprietăţi medicinale. Plină de antioxidanţi, această plantă poate susţine organismul pentru a face faţă lipsei de energie şi stresului. Iată ce alte beneficii poate aduce şofranul în organismul nostru!

Şofranul ajută la curăţarea căilor respiratorii

Şofranul conţine compuşii crocin şi crocetin care promovează învăţarea şi memoria, dar ajută şi împotriva febrei, gripei şi răcelii. Acest condiment protejează sistemul nervos central de stresul oxidativ, ţinând Alzheimerul şi Parkinsonul la distanţă. De asemenea, protejează împotriva bolilor de rinichi, ficat şi ale vezicii urinare.

Digestie

Şofranul îmbunătăţeşte circulaţia sângelui în sistemul digestiv, membranele stomacului şi colonului, calmând aciditatea şi colicile gastro-intestinale. Este considerat un purificator al sângelui şi anticonvulsiv.

Inimă

Adăugat în mâncare, şofranul are efect tonic asupra inimii. De asemenea, studiile au arătat că este de mare ajutor bolnavilor care au trecut ­printr-un accident vascular cerebral. Când are loc un atac cerebral, creierul este privat de oxigen, ceea ce face ca unii neuroni să moară sau să aibă de suferit. Un astfel de tratament ar face ca neuronii supravieţuitori să se vindece, regenerând ţesuturile.

Şofranul este cel mai scump condiment din lume

Anemie

Prezenţa fierului în şofran e importantă în formarea hemoglobinei şi este un co-factor în producerea de globule roşii.

Cosmetică

Conţinutul antifungic şi antibacterian din şofran îl face eficient în tratarea acneei, petelor şi punctelor negre şi împrospătează pielea obosită, şterge cearcănele de sub ochi, exfoliază pielea, stimulează circulaţia sângelui şi previne ridurile.

Medicamentele care conţin şofran sunt folosite la tratarea acneei, a condiloamelor şi a altor boli de piele. Amestecat cu lemnul dulce şi lapte şi aplicat pe porţiunile fără păr, combate alopecia şi stimulează creşterea părului.

Depresie

Şofranul conţine 5-hidroxitriptofan, care stimulează fluxul sanguin către creier şi produce serotonină. Aceasta îmbunătăţeşte starea de spirit, reduce depresia şi anxietatea.

Respiraţie

Şofranul este utilizat în tratamentul astmului, tusei, tusei convulsive (măgărească), precum şi ca expectorant. Acesta ajută la curăţarea căilor respiratorii înguste şi reduce inflamaţia plămânilor, poate preveni şi reduce un atac de astm sever.

Artrită

Şofranul are proprietăţi anti-inflamatorii care produc o diminuare a durerilor articulare, reduc oboseala şi inflamaţia musculară, reduce eroziunea osoasă ajutând ţesuturile să elimine acidul lactic care se acumulează după efort fizic intens.

Vedere

Şofranul conţine carotenoizi care protejează organismul împotriva bolilor bătrâneţii, cum ar fi degenerescenţa maculară şi cataracta. E un scut împotriva radiaţiilor solare nocive şi reglează acidul gras al membranei celulare a ochilor, scrie alegesanatos.ro.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Schema descoperită la Lidl de un creator de conținut român. Cum a fost fentat de prețul de la raft. „Era să fiu furat”
Schema descoperită la Lidl de un creator de conținut român. Cum a fost fentat de prețul de la raft. ...
Goldman Sachs avertizează că noile tarife impuse de SUA ameninţă să producă un şoc economic global
Goldman Sachs avertizează că noile tarife impuse de SUA ameninţă să producă un şoc economic global
Sezamo a livrat, în 2024, aproape 14 milioane de produse. Cea mai mare comandă a depășit 7.000 de lei
Sezamo a livrat, în 2024, aproape 14 milioane de produse. Cea mai mare comandă a depășit 7.000 de ...
De ce sume beneficiază Kaufland, Carrefour, Mega Image, Penny și alte supermarketuri de pe urma românilor. Au un adaos pus peste prețurile producătorilor locali
De ce sume beneficiază Kaufland, Carrefour, Mega Image, Penny și alte supermarketuri de pe urma românilor. ...
Prognoza meteo 5 aprilie 2025. Cum va fi vremea în weekend
Prognoza meteo 5 aprilie 2025. Cum va fi vremea în weekend
Marcel Ciolacu se ia de social-democrați și de liberali: „Terminaţi cu prostiile! Terminaţi cu filozofările! Terminaţi cu părerile”
Marcel Ciolacu se ia de social-democrați și de liberali: „Terminaţi cu prostiile! Terminaţi cu ...
Trump lansează viza exclusivă pentru miliardari: „Cardul de aur„ de 5 milioane de dolari cu chipul său
Trump lansează viza exclusivă pentru miliardari: „Cardul de aur„ de 5 milioane de dolari cu chipul ...
Mark Zuckerberg a achiziționat o vilă în Washington cu 23 de milioane de dolari. Șeful Meta a vrut să fie mai aproape de Donald Trump
Mark Zuckerberg a achiziționat o vilă în Washington cu 23 de milioane de dolari. Șeful Meta a vrut ...
Noaptea Muzeelor 2025, anulată pentru prima dată în 20 de ani!
Noaptea Muzeelor 2025, anulată pentru prima dată în 20 de ani!
Ce salariu primește Dani Oțil la Antena 1. Dezvăluirile făcute de cunoscutul prezentator
Ce salariu primește Dani Oțil la Antena 1. Dezvăluirile făcute de cunoscutul prezentator
China lovește puternic: tarife vamale de 34% pentru SUA. Războiul economic ia amploare
China lovește puternic: tarife vamale de 34% pentru SUA. Războiul economic ia amploare
ANAF a luat în vizor o nouă categorie de români. Peste 20.000 de oameni trebuie să-și justifice veniturile
ANAF a luat în vizor o nouă categorie de români. Peste 20.000 de oameni trebuie să-și justifice ...
Reacțiile liderilor europeni după tarifele vamale impuse de Donald Trump. Macron amenință că Franța își retrage investițiile din SUA
Reacțiile liderilor europeni după tarifele vamale impuse de Donald Trump. Macron amenință că Franța ...
O nouă bancă din România oferă 400 de lei cadou clienților. Concurează direct cu Revolut și Salt Bank
O nouă bancă din România oferă 400 de lei cadou clienților. Concurează direct cu Revolut și Salt ...
A doua reacție a lui Trump privind taxele vamale: „Acţiunile vor exploda. Ţara va exploda”
A doua reacție a lui Trump privind taxele vamale: „Acţiunile vor exploda. Ţara va exploda”
Gigantul american care angajează încontinuu. Compania cu sediul în Cluj vrea să crească numărul angajaților cu 12% în 2025
Gigantul american care angajează încontinuu. Compania cu sediul în Cluj vrea să crească numărul ...
Panică pe WhatsApp! Mesajul fals care a speriat toți bărbații sub 35 de ani: Chemare urgentă la instruiremilitară
Panică pe WhatsApp! Mesajul fals care a speriat toți bărbații sub 35 de ani: Chemare urgentă la ...
Cu cât urmează să se scumpească gazele pentru populație după eliminarea plafonării
Cu cât urmează să se scumpească gazele pentru populație după eliminarea plafonării