”Această măsură DR 30 urmează să fie publicată în curând, deja este pe linie dreaptă, noi am zis ca până pe 20 octombrie să o și începem, să primim solicitările de la fermieri deja. Este o alocare financiară bună, de 250 milioane de euro. Și în programul trecut tot atât am avut, dar am mai avut o perioadă de tranziție în care s-a venit cu o suplimentare”, a precizat directorul AFIR, George Chiriță, într-un interviu.
Totuși, potrivit șefului AFIR, ghidul final al solicitantului ar trebui publicat cu 15 zile înainte de lansarea apelului pentru proiecte. Având în vedere că ghidul final pentru instalarea tinerilor fermieri nu a fost încă publicat, s-ar putea ca termenul de 20 octombrie să nu fie respectat.
Totdată, directorul general al AFIR a explicat și când vor fi efectuate controalele pe teren pentru beneficiarii liniei de finanțare.
”Sunt două componente și e bine să fie știute aceste componente: zona națională cu 175 de milioane de euro și zona montană cu 75 de milioane de euro, fiecare cu condițiile lor specifice. Sprijinul este de 100% nerambursabil, iar suma maximă pe care tânărul fermier poate să o acceseze este 70.000 de euro, indiferent de dimensiunea exploatației. Perioada de implementare este de 3 ani, sau 5 ani pentru sectorul pomicol sau struguri de masă.
Verificarea pe teren a cererilor de finanțare va avea loc înaintea contractului de finanțare și după ce solicitantul depune documentele cerute prin notificarea de selecție. Verificarea se realizează numai în prezența reprezentantului legal, iar scopul este de a confirma datele și informațiile cuprinse în cererea de finanțare”, a mai precizat George Chiriță, pentru Radio Antena Satelor.