Trecerea la agenții AI va schimba modul în care vom interacționa cu companiile pe internet. Deși multe industrii vor fi afectate, schimbarea va începe acolo unde activitățile/produsele sunt mai simple sau mai standardizate, cum ar fi în cazul bunurilor de consum, atrag atenția experți Harvard.
”Până la mijlocul anului 2026, când veți comanda de pe eMAG, de exemplu, sau când veți face rezervări de călătorie, veți folosi un agent AI. În loc să navigați printr-un site de călătorii sau să căutați pe eMAG, veți vorbi direct cu telefonul sau cu computerul.
Aceste tehnologii vor fi integrate în fiecare telefon, fiecare computer, fiecare browser. Vom avea un astfel de agent încorporat. Și toți, inclusiv bunicile voastre, îl vor folosi. Asta se va întâmpla”, atrage atenția Marco Casalaina, Vicepreședinte al produselor, Azure AI, în cadrul Microsoft, potrivit Economica.net.
Acesta a ținut o prezentare în cadrul evenimentului Microsoft AI Tour, care a avut loc la București la începutul lunii februarie, în care a vorbit pe larg despre agenții AI.
Un agent de inteligență artificială (AI) se referă la un sistem sau program care este capabil să îndeplinească în mod autonom sarcini în numele unui utilizator sau al unui alt sistem.
Agenții AI rulează adesea cu LLM-uri puternice precum GPT-4o, Claude, Copilot sau Gemini pentru a interacționa în mod autonom cu mediul său în vederea atingerii unor obiective specifice. Prin învățare automată și procesare avansată, agenții AI pot gestiona diverse sarcini în diverse sectoare, fiecare fiind proiectat să se adapteze pe baza datelor în timp real și a interacțiunilor cu utilizatorii.
Pepco vinde peste 800 de magazine! Retailerul are peste 450 de magazine în România
În cazul comerțului electronic, agenții AI pot fi utilizați pentru a plasa comenzi, a urmări și a furniza actualizări privind expedierea, a facilita căutarea pe bază de imagini, a furniza recenzii ale produselor de la clienții anteriori și a oferi utilizatorilor sugestii personalizate privind produsele.
Oficialul Microsoft a arătat puterea unui agent AI cu un exemplu de comandă vocală dată browserului pentru tricouri albe de pe site-ul eMAG. Casalaina a explicat că există mai multe tipuri de agenți de utilizare a computerului și fiecare funcționează diferit.
”Unii dintre ei funcționează doar pe baza vederii. Se uită doar la aplicație și încearcă să își dea seama unde pot juca. Acesta este un pic diferit, deoarece vedeți aceste cutii care sunt redate pe ecran. Browserul nu folosește doar vederea. Folosește structura paginii pentru a determina unde să faceți clic. Pentru că în acest fel îi oferă un fel de fundal.
De exemplu, există mult spațiu alb în jurul acestui tricou de aici. Și dacă vrea să știe unde să facă clic, ei bine, știe că în caseta respectivă este o regiune pe care se poate face clic. Și acum, într-adevăr, întreprinde acțiunea pe care i-am spus să o facă. I-am spus în mod specific să ia un tricou de mărime medie și să îl pună în coș. Și asta este ceea ce face.
Acum, ceea ce vă arăt aici este foarte nou, foarte incipient. Și de aceea arată cam neșlefuit. Dar cu toții veți folosi astfel de lucruri peste un an și jumătate”, a adăugat Marco Casalaina.
Apariția agenților AI va obliga companiile să opereze schimbări în strategia de afaceri, dar și să își optimizeze site-urile pentru a permite agenților să opereze.
”Dar ceea ce înseamnă acest lucru concret este că, uneori, când rulez acest agent pe eMAG sau alt site, apare un mesaj care mă întreabă: „Ești un robot?”. Și asta este o întrebare adresată agentului meu, pentru că da, agentul meu este un robot.
Însă acum, companiile B2C vor trebui să-și regândească strategia. Nu mai vrei neapărat să blochezi roboții dacă aceștia acționează în numele tău, dacă sunt agenții tăi care îți cumpără tricouri sau îți fac rezervări de călătorie”, explică în continuare Marco Casalaina.
Agenții pot fi personalizați pentru a îndeplini sarcini sau roluri unice, cum ar fi rezolvarea solicitărilor venite din partea clienților, planificarea financiară sau depanarea IT, în funcție de nevoile unei organizații.
Spre deosebire de chatboții convenționali folosiție pe scară largă în prezent, sistemele Agent AI sunt construite pentru a îndeplini sarcini complexe, delegând problemele către diferiți agenți AI și răspunzând în mod dinamic, revoluționând modul în care companiile se implică în relația cu clienții și modul în care oamenii navighează pe internet.