Gigantul american Ingredion va cumpăra unpachet de 49% din acțiunile firmei Țăndărei SRL, parte a grupului austriac Agrana, cele două părți urmând să funcționeze împreună într-un joint venture având ca țintă creșterea producșiei de amidon în țara noastră, scrie profit.ro.
Înțelegerea a fost semnată între Agrana Stärke, o subsidiară a companiei austriece Agrana Beteiligungs – AG, și Ingredion Germani GmbH, parte din grupul american Ingredion, arată sursa citată.
Stephan Büttner, CEO al Agrana Beteiligungs-AG, a subliniat că acordul valorifică expertiza distinctă a ambelor companii în producția de amidon, aliniindu-se cu stategia mai largă a companiei, numită „Next Level”, care își propune să îmbunătățească segmentele diferite de afaceri.
Alianța strategică va consoldia capacitățile de producție ale companiei în România și va extinde amprenta Ingredion pe piața din Europa.
Citește și: Coca-Cola ar putea dispărea de pe piața din România. Consumul de băuturi carbogazoase a scăzut semnificativ în 2024
Compania austriacă deține două fabrici de zahăr în țara noastră, cu o producție cumulată de peste 100.000 de tone, și o unitate de producție a amidonului, la Țăndărei. Fabrica AGFD Țăndărei a fost preluată de compania austriacă în decemrie 2021 și, după un program de investiții, în aprilie 2022, a reînceput producția.
Compania produce, printre altele, amidon nativ și modificat, siropuri glucoză și maltoză, germeni, gluten și tărâțe de porumb. Capacitatea anuală de producție este de 36.000 de tone.
Ca zahăr, are în portofoliu brandurile Mărgăritar, Coronița, Clio și Wiener Zucker.
În anul 2023 a avut afaceri de 193 de milioane de lei și o pierdere de 3,6 milioane de lei, cu 142 de angajați.
Citește și: Pescobar a dat lovitura la Londra! Ce încasări a avut în două zile, cât costă o șaorma cu fructe de mare
Compania mai are fabrici la Aschach/Donau (Austria Superioară), Gmünd (Austria Inferioară) și Pischelsdorf (Austria Inferioară), precum și o fabrică în Szabadegyhaza (Ungaria).
Compania are în total 9.400 de angajați, 56 unități de producție și venituri anuale de circa 3,8 miliarde de euro, fiind cel mai mare producător de zahăr din Europa Centrală și de Est.