- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ai pierdut sau ți-a fost furat cardul? Vezi ce trebuie să faci să îți recuperezi banii

20 Oct, 21:12 • Mălureanu Rebecca
Piederea sau furtul de card bancar este o situație gravă când vine vorba de securitatea banilor și fraudele financiare. ANPC avertizează și îți spune ce să faci în acest caz.
Ai pierdut sau ți-a fost furat cardul? Vezi ce trebuie să faci să îți recuperezi banii

Pierderile sau furturile de carduri bancare sunt situații care pot pune în pericol siguranța financiară a fiecăruia dintre noi. În cazul în care ți-ai pierdut cardul sau ți-a fost furat, acționează cât mai rapid posibil pentru a-ți proteja banii și a evita tranzacțiile neautorizate. Paul Anghel, director general în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), îți recomandă ce să faci în acest sens, detaliind pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ți recupera banii și a limita posibilele fraude financiare.

Ce faci dacă ai pierdut sau ți-a fost furat cardul?

Dacă constați pierderea sau furtul cardului, primul lucru este să contactezi imediat banca emitentă. În majoritatea cazurilor, instituțiile financiare protejează deținătorii acestora împotriva tranzacțiilor neautorizate, dar acest lucru depinde de rapiditatea cu care anunți pierderea sau furtul.

ANPC avertizează că întârzierea anunțului sau neglijența într-o astfel de situație ar putea să îți afecteze șansele de a recupera banii pierduți.

Pierderea sau furtul de card este o situație gravă
Pierderea sau furtul de card este o situație gravă

Citește și: Banii intră pe cardurile românilor chiar pe 20 octombrie. Românii care primesc 450 de lei pe lună

Protecția beneficiarului este condiționată de respectarea unor reguli clare precum:

  • păstrarea cardului în siguranță
  • evitarea utilizării în mod neglijent

Dacă banca determină că ai fost neglijent sau că nu ai raportat pierderea la timp, răspunderea pentru tranzacțiile frauduloase ar putea fi parțial sau total a ta.

Un alt aspect de luat în vedere este faptul că anumite tipuri de carduri, cum ar fi cele comerciale sau cele preplătite neînregistrate, nu beneficiază de același nivel de protecție.

Protecția legală

După ce ai executat pașii corect și ai anunțat banca în cel mai scurt timp posibil după pierderea sau furtul cardului, poți fi sigur că tranzacțiile neautorizate vor fi investigate. Paul Anghel reamintește că, în astfel de cazuri, băncile sunt obligate să investigheze tranzacțiile suspicioase și să asigure protecția consumatorului. Instituțiile financiare oferă acest sprijin esențial pentru deținători, doar dacă aceștia respectă regulile și acționează prompt și responsabil.

Recapitulând, dacă ți-ai pierdut cardul sau ți-a fost furat, primul pas este să informezi imediat banca emitentă. Dacă nu faci acest lucru, riști să rămâi fără bani, iar șansele de a-i recupera scad considerabil. Respectarea acestor recomandări îți poate proteja economiile și te ajută să limitezi posibilele cazuri de fraudă.

Vezi și: Nu mai aștepta o mărire de salariu! Iată trei metode simple și eficiente prin care poți economisi. În acest fel recuperezi toți banii cheltuiți în vacanța de vară