- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Alarmă financiară în România: Populația e sufocată de datorii! Care e cel mai periculos risc

06 Sep, 00:00 • Preda Silvia
Din ce în ce mai mulți români trăiesc pe datorie. Își plătesc în rate case, mașini, electrocasnice, servicii medicale și multe altele.
Alarmă financiară în România: Populația e sufocată de datorii! Care e cel mai periculos risc

Mulți români cu salarii mici au datorii. În acest moment, valoarea creditelor de consum a depăşit-o pe cea a depozitelor, avertizează guvernatorul Băncii Naţionale, potrivit Antena 3 CNN.

Românii apelează des la rate, iar retailerii au observat chiar o dublare a numărului de clienţi care cumpără în tranşe.

Guvernatorul Băncii Naţionale avertizează asupra fenomenului alarmant. Până la finalul lui 2023 populaţia avea depozite mai mari decât credite de consum, dar acum fenomenul s-a inversat.

În urmă cu trei ani soldul creditelor de consum în lei era de 53 de miliarde de lei. Acelaşi sold este acum aproape 68 de miliarde de lei, cu o creştere de peste 20%, arată sursa citată mai sus.

Citește și: Locul în care milionarii sunt plini de datorii! Oamenii au ajuns să își vândă castelele și vilele pentru a avea bani să trăiască

Mulți români au datorii
Mulți români au datorii

Români datori la bănci

Cei mai mulți români cumpără în rate telefoane, televizoare, calculatoare și electrocasnice mari, cum ar fi frigiderele și mașinile de spălat.

Chiar anul acesta s-a dublat numărul de clienți care cumpără în rate, motivul fiind că își doresc să aibă în continuare ultima tehnologie. Devine o modalitate de plată tot mai folosită și suntem siguri că va continua acest trend”, a declarat Mihai Pătraşcu, CEO magazin online.

Cel mai periculos risc este cel al supraîndatorării: tot mai multe credite şi dobânzi care se adună!

Pentru un credit de nevoi personale în valoare de 5.000 de lei se plăteşte timp de cinci ani o rată lunară de 105 lei. În final, totalul dat băncii depăşeşte 6.500 de lei.

Atenție! Analiștii recomandă românilor să evite împrumuturile dacă nu au venituri stabile.

Vezi și: S-a publicat oficial proiectul amnistiei fiscale. Cum se vor șterge datoriile pe care le au românii la Fisc