Rezultatele surprinzătoare ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024 au avut un impact imediat asupra economiei României, afectând atât piața de capital, cât și indicatorii financiari esențiali. Bursa de Valori București (BVB) a deschis sesiunea de luni dimineață în scădere semnificativă, toți indicii bursieri fiind pe roșu.
Te-ar mai putea interesa și: Cine este soția lui Călin Georgescu. De la banking la terapie holistică
foto: Călin Georgescu
Printre sectoarele afectate se numără industria bancară și cea a construcțiilor, iar costurile de împrumut ale statului român au crescut abrupt. Această volatilitate este explicată de analiștii economici prin temeri de instabilitate politică, ceea ce ar putea afecta grav sectorul financiar. De asemenea, România a ajuns să aibă cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană, depășind Ungaria, care se afla pe acest loc înainte de alegeri, potrivit Antena 3 CNN.
Mircea Coșea, economist și fost ministru, a exprimat îngrijorarea profundă în legătură cu aceste evoluții economice, menționând că România se află într-o perioadă de mare incertitudine economică și politică. Coșea a subliniat că, în ciuda popularității în creștere a unor candidați la alegeri, aceștia nu au prezentat soluții concrete pentru rezolvarea problemelor economice grave cu care se confruntă țara. El a făcut referire la faptul că România trăiește pe datorie, cu un deficit bugetar estimat la aproape 8% din PIB și o datorie publică în continuă creștere, care ar putea depăși 60% din PIB în următorii ani.
„Ca economic, vechi, vechi, cu experiență, om neangajat politic, în momentul de față sunt extrem de îngrijorat. Sunt foarte sincer, extrem de îngrijorat. E o perioadă atât de tulbure, cu lipsă de predictibilitate atât de mare că ne poate aștepta orice.
Avem în turul doi doi candidați care s-au manifestat într-un anumit fel, să zicem unii pe TikTok, alții foarte spectaculos, dar niciunul, niciunul nu a venit cu soluții. Nicio soluție adevărată pentru marile probleme economice pe care le întâmpină România.
Astăzi suntem o țară care trăim pe datorie, iar dacă votul a fost așa cum a fost, a fost și pentru că românii sunt mai deștepți decât au crezut cei care ne-au condus până acum. Au înțeles foarte bine că îndatorare asta masivă arată lipsă de posibilitate de a guverna conștient.
Dacă PNL-ul a pierdut, a pierdut și pentru că există un domn ministru Boloș care a sufocat economia. A pierdut și pentru că PSD-ul a adus o lege a pensiilor care este un eșec, un haos extraordinar. Și taote lucrurile astea au fost sesizate, oamenii au votat pentru altceva, dar în momentul de față nu știu pentru ce”, a declarat profesorul economic Mircea Coșea, la Antena 3 CNN.
În același timp, indicatorii ROBOR au continuat să crească, semnalând un cost suplimentar pentru împrumuturi. Indicele ROBOR la trei luni a ajuns la 5,81%, în creștere față de zilele anterioare, iar cel la 6 luni a ajuns la 5,87%. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă, ceea ce subliniază o presiune pe sectorul financiar al României, care se află deja într-o situație delicată din punct de vedere al datoriei publice și deficitului.
În ceea ce privește piața de capital, BVB a înregistrat o scădere semnificativă a capitalizării bursiere, care a pierdut 6,047 miliarde de lei săptămâna trecută, ceea ce reprezintă o scădere de 1,73%. De asemenea, valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut considerabil, cu un rulaj de aproape 490 milioane de lei, în creștere cu 68,5% față de săptămâna precedentă. Cele mai lichide titluri tranzacționate au fost cele ale Antibiotice, Băncii Transilvania și Hidroelectrica, însă acestea au suferit scăderi semnificative de preț, ceea ce reflectă instabilitatea pieței.
Te-ar mai putea interesa și: Călin Georgescu, candidatul acuzat de înclinări pro-ruse, impact negativ în presa internațională. A devenit subiectul principal al BBC și The Guardian!