- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Alimentul preferat de români. Are cele mai mari vânzări estimate pentru 2024

16 Aug, 20:27 • Preda Silvia
Topul produselor alimentare cu cele mai mari vânzări estimate pentru 2024. Românii plătesc 65 de miliarde lei pentru acestea.
Alimentul preferat de români. Are cele mai mari vânzări estimate pentru 2024

Produsele alimentare cu cele mai mari vânzări din punct de vedere valoric în România sunt carnea, pâinea, fructele, legumele şi brânza, informează zf.ro.

Potrivit estimărilor companiei de cercetare şi analiză de piaţă Euromonitor International, consumatorii plătesc 65 de miliarde lei pentru acestea în 2024.

Topul produselor alimentare cu cele mai mari vânzări

Vânzările sunt în uşoară scădere faţă de anul 2023, fiindcă a scăzut şi consumul. Pe primul loc în topul produselor alimentare cu cele mai mari vânzări se află carnea. Carne de porc, urmată de cea de pasăre, arată sursa citată.

Carnea de pasăre a fost mai ieftină cu 2% în iulie 2024 faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Vânzările de carne, din toate categoriile, sunt estimate la 24,2 miliarde de lei în 2024, în scădere cu 4% faţă de anul trecut, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor Euromonitor International.

Citește și: Clienții restaurantelor vor primi la pachet, gratuit, ce nu mănâncă. Norme pentru reducerea risipei alimentare

alimente frigider
Românii cumpără des carne, pâine, fructe, legume şi brânză

Românii aruncă anual două milioane și jumătate de tone de mâncare la gunoi. Trebuie să reducem această cantitate la jumătate, până în 2030.

Reguli dure pentru combaterea risipei alimentare în România

Operatorii economici vor fi obligaţi, începând din anul 2026, să prezinte planuri anuale de diminuare a risipei alimentare, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Reducerea cu 50% a risipei de alimente până în anul 2030 este prevăzută în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, asumată şi de România, a mai spus, recent, Mihai Constantin.

Vezi și: Cum putem reduce risipa alimentară. Metoda simplă prin care românii pot cumpăra mâncare mai ieftină cu 70%