Dacă te duci la cumpărături în supermarket, poți lua amendă. Ministerul bulgar al Finanțelor a propus un amendament la Legea TVA, iar clienții care merg la cumpărături și nu așteaptă sau nu cer bonul por primi amendă, informează Cancan.
Noua regulă în ceea ce privește bonul fiscal este propusă de Ministerul de Finanțe printr-un amendament la Legea TVA și aduce sancțiuni pentru cei care părăsesc magazinul fără a lua și chitanța. Prin sancțiunile aplicate, autoritățile speră să reducă evaziunea fiscală.
Măsura ce a fost impusă la sud de Dunăre prevede amenzi pentru cumpărătorii care nu cer și nu iau bonul de la supermarket. Astfel, o amendă de 10 BGN (2,5 lei) va fi plătită de orice cumpărător care nu solicită sau nu obține o chitanță și nu o păstrează până la ieșirea din unitatea care a eliberat-o. De asemenea, este prevăzut ca amenda să fie colectată la fața locului, la punctul de vânzare, de către inspectorii fiscali.
Nu scapă de sancțiuni nici comercianții care nu eliberează chitanțe fiscale. Aceștia sunt, de asemenea, amendați, iar sancțiunile pentru ei s-au dublat. În cazul în care vorbim de persoane fizice, de anul viitor, amenda devine 1.000 BGN (2.500 lei), în loc de 200 BGN (500 lei), cât este în prezent.
O lege în ceea ce privește bonul fiscal a fost introdusă și în România în urmă cu doar câțiva ani. Aceasta prevedea că magazinele şi restaurantele au obligativitatea să afişeze avertismentul potrivit căruia clienţii pot primi marfa gratis dacă nu li se dă bon fiscal.
Potrivit Ordinului MFP nr.159/2015, publicat în „Monitorul Oficial“, comercianţii au obligaţia de a posta la vedere, în zona casei de marcat, un afiş de atenţionare din care reiese că clienţii care nu primesc bon fiscal pot pleca preluând marfa fără să o plătească.
Din prevederile normativului citat, pe care comercianţii ar trebui să le cunoască şi să le aplice, reiese că:
Un proiect de lege ar putea schimba complet comportamentul consumatorilor români. Veștile nu sunt din cele mai bune, românii ar putea să se confrunte cu o schimbare uriașă în stilul lor de viață. Accesul în marile lanțuri de supermarketuri ar putea fi restricționat duminica și redus sâmbăta.
Stația de metrou Tudor Arghezi de pe Șoseaua Berceni va deveni operațională începând de miercuri. Circulația trenurilor de metrou se va face într-un sistem de…
Proiectul mai prevede ca în zilele libere de la stat și pe perioada sărbătorilor legale magazinele să fie închise. Prin închiderea supermarketurilor duminica producătorii români ar putea fi ajutați să-și vândă produsele în piețe. Mai mult, în proiect mai e prevăzut ca supermarketurile să fie relocate la cel puțin cinci kilometri de centrele urbane.
Proiectul de lege a fost propus de doi parlamentari ai Partidului Național Liberal și scopul e modificarea completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.
Proiectul e inspirat din alte țări din vestul Europei. România nu e singura care ar fi într-o astfel de situație. Un astfel de program se aplică în marile supermarketuri din țări din vestul Europei. În ziua de duminică magazinele sunt închise sau funcționează conform unui program special. Austria, Olanda Elveția, Spania sunt printre țările în care se aplică deja această măsură.
Mai mult, se propune ca producătorii din România să aibă o zonă în marile supermarketuri unde să-și poată vinde produsele.
„Supermarketurile sunt obligate sa pună la dispoziția producătorilor români zone speciale de desfacere a produselor alimentare, separat de produsele de import și să asigure spații speciale producătorilor români pentru contractarea produselor românești, sub forma unor birouri specializate”, se precizează în proiectul de lege.