Românii care stau la bloc și au mașină riscă amenzi uriașe dacă fac o simplă greșeală. Se dau amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc şi nu permit administratorului să intre în casă pentru a verifica funcţionarea instalaţiilor.
De exemplu, administratorul blocului poate să intre în apartamentul tău atunci când uiți apa de la robinet deschisă. Măsura este cumva necesară. Dacă ţinem cont de faptul că din cauza unei imprudenţe de acest gen şi celelalte apartamentele pot fi inundate în cazul în care el nu intervine.
De asemenea, administratorul poate să intre în apartamentul tău și atunci când organizezi o petrecere prea zgomotoasă. Pentru a remedia rapid problema care îi deranjează pe vecini.
Mai mult, dacă locuinţa ta necesită o serie de reparații sau de lucrări de construcţii, administratorul are tot dreptul să intre în apartament. În acest caz, se emite în mod normal un preaviz.
Iar pentru cei care refuză acest lucru sau nu permite accesul administratorului în apartament, se poate alege cu o amendă de până la 3.000 lei.
Se dau amenzi uriașe pentru românii care stau la bloc. Dacă nu respectă această regulă vor avea de plătit până la 2.500 de lei
Proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de constructii/reparații, după caz, in proprietatea sa individuala, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuala.
Citește și Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile
Amenda la bloc se dă nu doar pentru că strici, ci și pentru că repari sau înfrumusețezi. Astfel, cineva a vrut să afle dacă poate amenja o terasă la un bloc. El nu a știut că va lua amendă și dacă schimbă în bine fața blocului.
Schimbarea destinației unei părți de bloc îl poate costa scump.
Schimbarea destinației proprietății comune este permisă cu îndeplinirea cumulativă a
următoarelor condiții:
a) numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți coproprietari;
b) numai dacă prin aceasta nu se împiedică folosirea în condiții normale a condominiului de
către toți proprietarii;
c) în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu;
d) după obținerea prealabilă a acordurilor, avizelor și autorizațiilor necesare prevăzute de
legislația în vigoare, emise în condițiile legii de instituțiile/autoritățile abilitate în acest sens.
Pentru asemenea lucrări se dau amenzi. Iar dacă lucrarea sau modificarea e făcută de mai mulți locatari, mai mulți vor fi amendați.
Constatarea încetării destinaţiei de folosinţă comună pentru părţile comune se face prin hotărâre a adunării generale a asociaţiei de proprietari adoptată în unanimitate de către proprietarii din condominiu.
Altfel, se dau amenzi între 4.000 și 9.000 de lei.
Legea 196/2018 stabileşte şi sancţiuni în cazul nerespectării regulamentului de bloc, iar amenzile ppleacă de la 500 de lei şi pot ajunge până la 10.000 de lei în cazul în care se schimbă de către proprietar destinaţia locuinţei sau spaţiului fără autorizaţiile şi aprobările legale, se modifică aspectului proprietăţii comune sau al neexecutarii de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari.