- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Amenzi drastice pentru firmele care nu utilizează sistemul e-Factura, de la 1 iunie

04 Jun, 10:04 • Andrei Alina
De la 1 iunie 2024 începe aplicarea de sancţiuni pentru neutilizarea sistemului e-Factura. Amenizile pot ajunge până la 10.000 lei.
Amenzi drastice pentru firmele care nu utilizează sistemul e-Factura, de la 1 iunie

Ministerul Finanțelor reamintește că, de la 𝟏 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞, nerespectarea termenului-limită de 𝟓 𝐳𝐢𝐥𝐞 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚̆𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞 pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura se sancționează conform Legii 296/2023.

Vă reamintim că, de la 1 iunie, nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura se sancționează conform Legii 296/2023„, anunţă Ministerul Finanţelor într-o postare pe pagina de Facebook.

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.

Citește și: Amenzi pentru iubitorii de animale. Contravenția primită de un botoșănean din cauza câinelui său

”Mulțumim tuturor contribuabililor care s-au conformat deja noilor cerințe! Până la acest moment s-au încărcat în sistem peste 𝟏𝟒𝟎 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐭𝐮𝐫𝐢.

De asemenea, mulțumim tuturor celor care au contribuit la îmbunătățirea sistemului e-Factura prin sugestii și feedback valoros!

Pentru perioada 𝟏 𝐢𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 – 𝟑𝟏 𝐦𝐚𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟒 𝐢𝐧𝐜𝐥𝐮𝐬𝐢𝐯, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura 𝐧𝐮 𝐬𝐞 𝐬𝐚𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳𝐚̆.”, a mai transmis Ministerul Finanțelor.

Începând cu data de 01.07.2024, emitenții facturilor electronice au obligația de transmitere a acestora către destinatari utilizând sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1) din OUG nr.120/2021. Începând cu data de 1 iulie 2024 pentru operațiunile realizate între persoane impozabile stabilite în România conform art. 266 alin. (2), sunt considerate facturi numai facturile care îndeplinesc condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021. Utilizarea facturii electronice face obiectul acceptării de către destinatar, cu excepția facturilor care îndeplinesc condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021, cu modificările și completările ulterioare.

Termenul limită pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice de la data limită prevăzută pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.