Astra Rail Industries, companie construită de germanul Thomas Manns pe structura fabricilor Astra Vagoane Arad, Meva şi Romvag Caracal şi controlată de gigantul Greenbrier, a decis să închidă fabrica de vagoane de la Arad.
”Datorită provocărilor dificile și accelerate de pe piața locală, compania Greenbrier România intenționează să își înceteze operațiunile de producție, desfășurate la fabrica din Arad. Această decizie a fost influențată de mai mulți factori, printre care presiunile tot mai puternice de la nivelul industriei de profil, costurile operaționale în creștere prin comparație cu celelalte fabrici, dar și constrângerile logistice legate de vechimea unității și de mediul urban”, a transmis compania, citată de Economica.net.
Citește și: Un celebru lanț de restaurante intră în faliment. Compania vrea să vândă toate cele 100 de locații
Greenbrier România va continua să îşi consolideze operaţiunile de producţie la fabricile din Caracal şi Drobeta Turnu Severin.
”Această realiniere strategică întărește angajamentul pe termen lung al Greenbrier față de linia de producție de vagoane din România. Compania intenționează să continue să investească în aceste unități de lucru pentru a sprijini dezvoltarea acestora pe termen lung. Comenzile existente vor fi onorate din aceste locații, iar strategiile de achiziții și logistică vor fi ajustate în funcție de necesități”, se mai artă în anunțul companiei.
Compania mai are o unitate de producție la Caracal, județul Olt și Drobeta-Turnu-Severin, județul Mehedinți. Pe lângă fabricile din România, Greenbrier Europa mai deține trei fabrici în Polonia și una în Turcia. Cele trei fabrici din România se întind pe 357.000 de metri pătraţi și au o capacitate de producţie de 5000 de vagoane de marfă pe an, cea mai mare capacitate din Europa.
Potrivit ultimelor date pe 2023, Astra Rail Industries avea aproape 2.300 de salariaţi. Compania a anunțat că va coopera îndeaproape cusindicatele și comunitatea locală pentru a oferi sprijin angajaților afectați pe parcursul acestui proces de tranziție. În urmă cu o lună, ZF a scris că surse din piaţă indicau la acea vreme trimiterea angajaţilor în şomaj tehnic.