- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Amnistia fiscală, pregătită de Ministerul de finanțe. În ce condiții pot beneficia de ea datornicii

28 Aug, 15:05 • Andrei Alina
Cetățenii români, perfoane fizece autorizate și firmele care își plătesc obligațiile fiscale restante ar putea scăpa de penalități și dobânzi, potrivit unui proiect de ordonanță pregătit la nivelul Ministerului Finanțelor.
Amnistia fiscală, pregătită de Ministerul de finanțe. În ce condiții pot beneficia de ea datornicii

Contribuabilii, PFA-urile, firmele, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, persoanele fizice care exercită profesii libere, unitățile administrativ-teritoriale sunt vizate de un nou proiect de ordonanță pregătit la nivelul Ministerului Finanțelor și obținut de Profit.ro, care prevede o amnistie fiscală. Condiția este ca datornicii să-și plătească integral datoriile.

Potrivit publicației, pot beneficia de ștergerea a 85% din penalități, dobânzi și alte accesorii aferente obligațiilor principale restante la bugetul statului la data de 31 august 2024, dacă plătesc datoriile.

Citește și: Lista alimentelor care se vor scumpi peste câteva zile. Efectele devastatoare ale secetei încep să se simtă

 

Cum trebuie să procedezi să beneficiezi de amnistie fiscală

Pentru a beneficia de această amnisti fiscală, cei interesați vor trebui să depună o declarație rectificativă în perioada 1 septembrie – 15 decembrie 2024.

Mai mult, 10% din obligațiile bugetare principale restante vor putea fi transformate în credit fiscal, dar cu respectarea unor condiții în ce privește utilizarea banilor. Pentru a beneficia de acest credit fiscal, datoriile restante la 31 august care au fost achitate trebuie să depășească 500.000 lei la contribuabilii mici, 1,5 milioane lei la cei mijlocii și 5 milioane lei pentru cei mari.

Citește și: Care este, de fapt, diferența de taxe între PFA și SRL în 2024. Puțini știu asta!

Creditul fiscal va putea fi utilizat pentru o perioadă de trei ani de la data depunerii solicitării, pe bază de documente justificative, numai pentru formarea de stocuri de materii prime, materiale sau servicii necesare activității operaționale sau pentru activități de investiții specifice debitorului.