Agenţie Naţională de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat lista contribuabililor, persoane juridice, care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi care nu au obligaţii restante în T3 2024, adică în perioada iulie – septembrie 2024, notează zf.ro.
Vorbim despre așa-numita ”listă albă” pe care se află firmele ce au declarat şi au achitat la timp obligaţiile fiscale de plată şi care nu au obligaţii restante în al treilea trimestru din anul în curs.
Publicarea listei se face în conformitate cu Ordinul ANAF 1.923 / 2022, numit Procedura de publicare a listei contribuabililor care nu înregistrează obligaţii restante, publicată în Monitorul Oficial nr. 1058 din 1 noiembrie 2022.
Obligaţiile fiscale pentru trimestrul trei din 2024 vizează perioada iulie – septembrie, mai precizează sursa citată.
Consultarea listei poate fi făcută aici.
Citește și Tot mai mulţi români au două joburi pentru a gestiona banii în 2024. Ce prevede Codul Muncii
Iată, mai jos, care sunt toate condiţiile ce trebuie îndeplinite de o firmă pentru a apărea pe ”lista albă” a ANAF:
1.sunt depuse, pe perioada de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale, toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data întocmirii listei. Această condiţie se consideră îndeplinită şi în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declaraţii fiscale, obligaţiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal
2.are achitate la scadenţă/termenul de plată prevăzut de lege, obligaţiile fiscale principale şi accesorii, în trimestrul pentru care se realizează publicarea listei
3.nu înregistrează obligaţii bugetare restante la data întocmirii listei
În categoria firmelor cuprinse în listă fac parte şi contribuabilii care se încadrează în situaţiile prevăzute la art. 157 alin. (2) şi (3) din Codul de procedură fiscală, inlcusiv cei care beneficiază de înlesniri la plată acordate potrivit legii, care se află în derulare. Având în vedere faptul că pentru o parte din obligaţiile declarative nu există un termen clar de depunere a declaraţiei (ex. declaraţia de accize se depune la autoritatea competentă în termen de 5 zile calendaristice de la data eliberării pentru consum, potrivit art. 346 alin. (3) din Codul fiscal – data cunoscută doar de către contribuabil), condiţia de declarare se verifică la data întocmirii listei, respectiv dacă până la această dată, sunt depuse toate declaraţiile, conform vectorului fiscal, indiferent de termenul legal de declarare.
Citește și Pensiile românilor vor fi majorate din nou. Daniel Baciu anunță ce venituri vor avea românii în 2025