„Lansăm o campanie de informare promovată sub sloganul: ”Acceptă plata cu cardul!”. Campania se va desfăşura pe canale de informare ale ANAF-ului, inclusiv în sediile ANAF. Vom folosi şi canalele pe care le are APERO.
Toată lumea trebuie să înţeleagă că principalul beneficiar este clientul. Foarte mulţi oameni vor să meargă să plătească cu cardul. Este mult mai sigur, mult mai rapid, nu mai umbli cu banii, nu există riscuri, Doamne fereşte, să fii jefuit sau altceva. În acelaşi timp, au de câştigat şi întreprinderile mici şi mijlocii, pentru că riscă să îşi piardă clienţii.
Posibili cumpărători pot migra către alte magazine, alte baruri, restaurante, unde este acceptată această plată cu cardul, lăsând la o parte obligaţia legală care este stabilită prin această lege (legea 370/2022, n.r.) care spune foarte clar că, dacă ai vânzări anuale de peste 50.000 de lei, trebuie să accepţi plata cu cardul, iar amenzile care se dau sunt destul de mari, între 20.000 de lei şi 50.000 lei”, a declarat Lucian Heiuş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Totodată, el a subliniat că plata cu cardul contribuie la reducerea evaziunii şi fraudei fiscale. „O să vedeţi că, probabil, vor exista şi reacţii cumva adverse la asemenea campanie. Există deja în spaţiul virtual, cel puţin, adepţi ai teoriilor conspiraţioniste că, dacă plăteşti cu cardul, guvernele mondiale vor să te controleze. Este o prostie incredibilă.
Toţi vrem să fim la nivelul ţărilor dezvoltate, la mecanisme pe care le aplica ei, unde cash-ul aproape că nu mai circulă. Ne ajută şi pe noi, ca ANAF, ca toate plăţile să fie făcute prin instrumente moderne de plăţi, ca să fie redusă evaziunea fiscală şi frauda fiscală.
În primul rând, cel care are cel mai mult de câştigat este consumatorul final şi agentul economic, pentru că răspunde solicitării pe care o are, iar consumatorul poate să-şi plătească serviciile şi bunurile pe care le achiziţionează prin aceste instrumente moderne de plată – şi este normal să fie aşa”, a adăugat preşedintele ANAF.
El a subliniat că, potrivit legii 370/2022, începând cu 1 ianuarie 2023, societăţile care realizează vânzări în numerar de peste 50.000 de lei anual au obligaţia să accepte plata cu cardul sau cu alte mijloace moderne de plată.
Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, a afirmat, marţi, că Revolut este o bancă care se supune regulilor bancare, iar instituţiile statului comunică extrem de bine cu această bancă şi primesc informaţiicând le solicită. ”Este o legendă care spune că, vezi Doamne, dacă ai bani pe carduri emise de Revolut nu poţi să fii urmărit de ANAF”, a transmis Heiuş.
Lucian Heiuş a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă tranzacţiile cu Revolut sunt la fel de bine monitorizate de către stat ca şi celelalte plăţi şi a afirmat: ”Da, cu siguranţă da! Revolutul este o bancă care se supune regulilor bancare. Orice informaţie pe care o solicităm către Revolut ne este pusă la dispoziţie”.
Heiuş a precizat că ANAF comunică cu Revolut, iar sumele de pe astfel de carduri sunt monitorizate. ”Este o legendă care spune că, vezi Doamne, dacă ai bani pe carduri emise de Revolut nu poţi să fii urmărit de ANAF sau ele nu intră în sistemul general de plăţi. Ele intră în sistemul general de plăţi şi ele pot fi monitorizate atunci când există riscul de fraudă sau evaziune fiscală”, a mai afirmat Heiuş, adăugând că există o colaborare ”foarte bună cu Revolut Bank”.
Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, a anunţat că a avut, marţi, cu directorii din subordine din întreaga ţară o videoconferinţă pentru a stabili acţiunile care se vor face în următoarele trei săptămâni pentru a se reuşi încasarea cât mai multor bani la buget. ”Zi de zi nu ne dorim altceva decât să încasăm mai mult şi să avem cât mai multă eficienţă în lupta împotriva evaziunii fiscale”, a afirmat Heiuş.
Vorbind de ajustarea cheltuielilor, noi, ca ANAF, în permanenţă urmărim şi aplicăm o metodă operativă de a optimiza colectarea”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele ANAF, Lucian Heiuş.
Acewstra a anunţat că a avut, marţi dimineaţă, o videoconferinţă cu directorii din judeţe. ”Am stabilit clar ce se va face în următoarele trei săptămâni pentru a reuşi să încasăm cât mai mult”, a precizat Heiuş, explicând, de asemenea, că în prima săptămână din aprilie statul a rambursat peste 3,3 miliarde de lei TVA.
”Ni se pare normal ca, dacă solicităm agenţilor să-şi achite la timp obligaţiile, la fel, şi dacă statul datorează TVA acesta să fie plătit (…) Zi de zi nu ne dorim altceva decât să încasăm mai mult şi să avem cât mai multă eficienţă în lupta împotriva evaziunii fiscale”, a mai afirmat şeful ANAF.
Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, a anunţat, marţi, că analizele realizate după primul termen de depunere a declaraţiilor de către firmele de curierat arată, aşa cum s-au aşteptat autorităţile, că ”foarte, foarte multe din vânzările în sistem online şi care au fost duse prin curier, cu plata ramburs, nu au fost declarate sub nicio formă”. O sinfură persoană a vândut, anul trecut, produse cosmetice de 44 de milioane de lei, fără a declara acest lucru undeva.
”Din păcate, la primul termen de depunere a Declaraţiei 395 – firmele de curierat (…) pe analizele pe care le-am făcut, am constatat nişte lucruri pe care le previzionam”, a anunţat, marţi, Lucian Heius, într-o conferinţă de presă.
Acesta a adăugat că ”foarte, foarte multe din vânzările în sistem online din aceste platforme şi care au fost duse prin curier, cu plata ramburs, nu au fost declarate sub nicio formă”.
”Peste 20.000 de oameni care au vândut prin acest mecanism, cumulând împreună 2 miliarde de lei, nu au depus nicio declaraţie. Cea mai mult a fost o persoană care a vândut anul trecut de 44 de milioane de lei produse cosmetice fără să depună nicio declaraţie”, a adăugat preşedintele ANAF.
Potrivit acestuia, după depunerea declaraţiilor de către firmele de curierat, această persoană a fost identificată, pentru că s-a plătit ramburs. ”Este clar că este un loc unde se produce evaziune fiscală, plata cu numerar, inclusiv pentru comerţul online”, a mai declarat Lucian Heiuş.