- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

ANAF trece la milionarii României, se pun taxe de 50%: Încep controalele masive la persoanele fizice cu averi mari

03 Nov, 17:45 • Dobran Viorel
ANAF-ul vrea să-i taxeze pe românii care nu și-au declarat toată averea. Astfel că, românii cu mașini, case și terenuri valoroase sunt vizați de măsura la care lucrează Guvernul.
ANAF trece la milionarii României, se pun taxe de 50%: Încep controalele masive la persoanele fizice cu averi mari

Persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România, care deţine o avere, atât în România, cât şi în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, arată ANAF într-un proiect de ordin pus în dezbatere publică.

Echivalentul în lei al celor 25 de milioane de euro este calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Naţională a României, pe baza datelor deţinute/obţinute de ANAF, în conformitate cu dispoziţiile legale.

Scopul măsurii la care lucrează coaliția de guvernare este să taxeze cu 50%, nu 16%, averile nedeclarate, iar la cei 50% se vor adăuga penalități și dobânzi. Potrivit sursei citate, patronii care fac comerț cu legume, fructe, cereale, alcool și construcții ar face evaziune fiscală ar ajunge la sume fabuloase.

ANAF-ul nu-și ia ochii de pe românii care nu au justificate averile. Cei cu mașini, case și terenuri valoroase vor fi taxați cu până la 50%

Proiectul arată că estimarea averii se face pe baza datelor şi informaţiilor deţinute sau obţinute de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la bunurile mobile şi imobile deţinute, prrecum şi activele financiare deţinute.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va notifica persoanele fizice cu privire la faptul că acestea fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari, mai arată proiectul de act normativ..

Grupul de persoane fizice cu averi mari se actualizează o dată la 3 ani. Demersul definirii persoanelor cu avere mare face parte din procesul de creare a premiselor legislative şi organizatorice necesare implementării programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari şi a metodelor indirecte de control, ca o expresie normală de integrare a României în tendinţele globale de abordare a fiscalităţii, arată expunerea de motive.

În scopul asigurării conformării fiscale voluntare a persoanelor fizice ANAF poate proceda la aplicarea unor tratamente fiscale alternative de creştere a conformării fiscale voluntare, pe baza riscurilor identificate, precum şi la selectarea, pe baza analizei de risc, a persoanelor fizice care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, în vederea efectuării de verificări ale situaţiei fiscale personale/verificări documentare, în condiţiile legii.

ANAF a publicat "lista albă"
ANAF a publicat „lista albă”

Tratamentele fiscale alternative constau în îndrumarea persoanelor fizice cu averi mari, în scopul facilitării conformării fiscale voluntare şi derularea unor programe de notificare a persoanelor fizice privind problemele de neconformare identificate.

Responsabilă cu aceste acţiuni este Direcţia generală control venituri persoane fizice.

ANAF are ce verifica! România, țara bogaților. Peste 1.800 de români au averi ce sar de pragul de 30 milioane de dolari

Peste 1.800 de români au averi ce sar de pragul de 30 mil. dolari. Țara noastră are cei mai mulţi „superbogaţi“ din regiune. Piaţa locală trece cu mult chiar şi de Polonia, o ţară cu o populaţie dublă, în ceea ce priveşte numărul de persoane foarte bogate, anunță ZF.

Peste 1.800 de români au averi ce sar de 30 de milioane de dolari

La ora actuală sunt peste 1.800 de români care au averi ce sar de pragul de 30 mil. dolari. La ora actuală, țara noastră are cei mai mulţi „superbogaţi“ din regiune. Piaţa locală depăşeşte chiar şi Polonia, o ţară cu o populaţie dublă, în ceea ce priveşte numărul de persoane foarte bogate.

Conform noului studiu, țara noastră are aproximativ 91.500 de milionari în dolari, adică persoane a căror avere depăşeşte pragul de 1 milion de dolari. Din numărul total, doar două procente sunt consideraţi foarte bogaţi, cu averi de peste 30 mil. dolari fiecare.

Ministerul Energiei, care se află sub conducerea lui Sebastian Burduja, a decis implementarea Cosiliului Onorific, având scop fundamental de a elabora strategii în domeniul energiei,…

Mai exact, România are 1.828 de oameni „superbogaţi“, cei mai mulţi din regiune, chiar şi peste nivelul din Polonia, o ţară cu o populaţie dublă. În Cehia sunt circa 600, iar în Ungaria 235, arată studiul Global Wealth Sizing Model al Knight Frank.

Citește și: Salarii militari 2023. Armata Româna este unul dintre cei mai buni angajatori din țară, însă iată cât se câștigă în funcție de grad

„Conform Knight Frank, sunt consideraţi a fi foarte bogaţi (ultra-high net-worth individuals – UHNWIs) acei oameni care au o avere de peste 30 de milioane de dolari. Studiul Global Wealth Sizing Model analizează câţi oameni foarte bogaţi există în fiecare dintre ţările lumii şi, aşa cum era de aşteptat, cei mai mulţi se găsesc în SUA (210.000), China (99.000) şi Japonia (31.000), unele dintre cele mai puternice economii ale lumii. Vin apoi Franţa sau Germania”, anunță sursa citată.

Deşi România e departe de aceste valori, numărul persoanelor considerate foarte bogate creşte, dublându-se în ultimii cinci ani, mai exact între 2016 şi 2021 (cele mai recente date). Mai mult, în următorii cinci ani, deci până în 2026, estimările arată că alţi aproape 700 de români vor intra în acest club select.

Urmărește Daily Business pe Google News
Tags:
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...