ANAF nu este deloc prieten cu românii. Un nou studiu a scos la iveală faptul că peste jumătate dintre proprietarii români nu își declară veniturile din chirii. De altfel, mai bine de 50% dintre persoanele care stau în chirie aleg să plătească în numerar datoria lunară pentru ședere, iar o treime dintre acești români refuză să își ia credit pentru imobiliare.
Datele statistice arată faptul că o treime dintre chiriașii de pe teritoriul țării noastre știu că au contractul de închiriere înregistrat la Administrația Financiară, de vreme ce 35% declară că au un contract nedeclarat ori o proprietate închiriată la negru, sub forma unui comodat sau doar o înțelegere între cele două părți, arată un sondaj Kastel Group.
Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 888 de persoane din tot teritoriul țării. Din datele rezultate în urma analizei statistice, se pare că un procent apropriat, de 32%, nu știu dacă proprietarul a declarat sau nu la ANAF contractul pe care l-au semnat la începutul colaborării.
Citește și: Scenariu sumbru al INS. Cele mai mari majorări vor fi în construcții și la produsele de la raft
Mai mult, pe lângă teama de ANAF, se pare că o treime dintre românii care stau în chirie susțin că nu își doresc să aplice la un credit imobiliar pe termen lung. De teama zilei de mâine, a veniturilor mici și a situației economice, mulți români nu se mai încumetă la rate care peste noapte pot deveni mai mari decât se așteptau.
„Ce nu înțeleg majoritatea proprietarilor, dar și o parte dintre chiriași, este că semnarea unui contract de închiriere poate evita dezvoltarea unor conflicte între părți. Inexistența acestui contract aduce mai multe bătăi de cap, decât presupusele economii obținute prin neimpozitarea veniturilor. Din păcate, noile modificări fiscale, care vor intra în vigoare din 2023, nu încurajează proprietarii să declare chiriile.
Cea mai importantă schimbare va fi eliminarea cotei forfetare de 40% pentru veniturile obținute din chirii, ceea ce se traduce printr-o creștere a impozitului cu 67%. Există, totuși, opțiunea ca proprietarii să opteze pentru impozitarea în sistem real, prin ținerea unei contabilități în partidă simplă a veniturilor și cheltuielilor cu proprietățile închiriate, însă pentru asta, vor avea nevoie de sprijinul specialiștilor. Adică, o cheltuială în plus, pe care nu cred că mulți vor fi dispuși să o facă”, spune Christian Tudorache, CEO și cofondator Kastel Group, conform ZF.
Cât despre moneda preferată, studiile realizate de specialiști au scos la iveală faptul că 67% dintre proprietari au stabilit chiria în euro, 32% în lei și sub 1% în alte monede. Procentul celor care încasează chiria în lei, la cursul zilei, este de 64%.
Ce este uimitor este faptul studiul Kastel Group a mai scos la iveală faptul că aproximativ 50% dintre chiriași plătesc chiria în numerar (cash), iar 22% dintre aceștia plătesc chiria atât numerar, cât și prin transfer bancar. Cei care nu doresc să apară la ANAF cu plățile aleg să achite fizic, evitând transferul.