Considerat un indicator important pentru ”sănătatea” economiei, cursul valutar și, implicit, cum se comportă leul în raport cu euro și dolarul sunt extrem de importante în contextul delicat al anului 2025.
Experții au realizat o prognoză privind cursul valutar, subliniind totodată riscurile principale din 2025 ale României.
Astfel, deteriorarea continuă a situației fiscale, în contextul creșterii randamentelor obligațiunilor globale, este considerată cel mai mare risc de anul acesta, potrivit unei analize iBanFirst citate de economica.net. Acest risc major ar putea afecta stabilitatea economică și încrederea investitorilor.
”În opinia noastră, principalul risc pentru România în 2025 nu este reprezentat de politica tarifară a lui Trump, recesiunea din Germania sau războiul din Ucraina, ci deteriorarea continuă a situației fiscale pe fondul creșterii randamentelor obligațiunilor globale. Retrogradarea ratingului de credit al României este inevitabilă dacă tendințele actuale vor persista”, spune Alin Latu, Country Manager România și Ungaria în cadrul iBanFirst.
Vestea bună ar fi aceea că piața valutară pare, deocamdată, imună la riscurile politice și fiscale, mai notează sursa citată.
Cât privește cum se va comporta leul în raport cu euro, se estimează o stabilitate în 2025, datorată intervențiilor Băncii Naționale a României (BNR).
Referitor la euro și dolar, se anticipează că acestea nu vor ajunge la paritate în 2025, deși moneda americană se anunță puternică pe toată durata anului. Concret, pentru raportul EUR/USD, se estimează un minim de 1,0350 la începutul lui 2025, cu o stabilizare între 1,05 și 1,10 pentru restul anului.
Pe de altă parte, aceeași analiză arată că piețele financiare globale se pregătesc pentru un posibil război valutar în 2025, alimentat de temerile că China ar putea devaloriza yuanul, în replică la escaladarea tensiunilor comerciale cu SUA. O astfel de manevră ar putea declanșa devalorizări competitive în lanț, în special în Asia, amintind de volatilitatea piețelor din urmă cu 15 ani. Analiștii iBanFirst contestă însă acest scenariu, susținând că o depreciere semnificativă a yuanului este puțin probabilă.