Analiza făcută de UBS Global Wealth Report 2023 compară averea medie și mediană pe anumite piețe pentru a dezvălui decalajul tot mai mare dintre cele mai bogate și cele mai sărace populații din lume. Elveția are cea mai mare bogăție pe adult datorită populației sale ultra-bogate care ridică media, conform Economedia.
Țări precum Australia și Belgia au o inegalitate a averii mai mică decât SUA sau Elveția, ceea ce face ca averea medie și mediană pe adult să fie mai apropiate ca valoare.
Majoritatea specialiștilor consideră că bogăția mediană oferă cea mai precisă imagine a bogăției, deoarece identifică punctul de mijloc al unui set de date, jumătate din punctele de date fiind peste acest număr, iar cealaltă jumătate fiind sub el. În acest fel, este mai puțin influențată de valorile extreme și oferă o bună reprezentare a „mijlocului grupului”.
Așadar, averea medie oferă o medie reală, chiar dacă poate fi distorsionată de valori aberante, cum ar fi averile deținute de miliardari.
În 2022, averea medie globală pe adult se situa la 84.718 dolari.
În funcție de aceste măsuri, Elveția se situează pe primul loc, cu 685.226 de dolari pe persoană. Peste 15% din populație este milionară, a treia cea mai mare rată din lume. Cu toate acestea, dacă ne uităm la averea mediană pe persoană, aceasta se situează la 167.353 de dolari, o diferență de peste 517.000 de dolari.
La fel ca Elveția, cinci dintre primele 10 țări în funcție de averea medie se află în Europa de Vest, inclusiv Danemarca, Norvegia, Olanda și Belgia.
Te-ar putea interesa și: Cum putem aduce investitori străini în România. „Avem încă o forţă de muncă competitivă, calificată şi care nu este scumpă comparativ cu celelalte ţări europene”
România ocupă locul 32 în top, cu o avere medie pe adult de 44.320 de dolari, imediat după Polonia, care înregistrează 52.741 de dolari.
Statele Unite se află pe locul al doilea, cu o avere medie pe adult de 551.347 de dolari. În principiu, aici se află 38% dintre milionarii globali, depășind de peste trei ori a doua țară ca mărime, China. Cu un decalaj semnificativ în ceea ce privește bogăția, inegalitatea veniturilor în SUA este printre cele mai mari din rândul țărilor dezvoltate.
Pe locul al șaptelea se află Singapore, cu cea mai mare avere medie pe adult din Asia. Inegalitatea veniturilor în Singapore se situează la un nivel similar cu cel al Americii, pe baza raportului Gini.
În clasamentul averii mediane, România este pe locul 29, cu 21.545 dolari, înaintea Poloniei (locul 30), dar după Ungaria (27) și Cehia (28).
Belgia ocupă cea mai înaltă poziție, depășind pentru prima dată Australia. Nivelurile ridicate de proprietate și prețurile ridicate ale locuințelor au dus la creșterea bogăției gospodăriilor peste alte țări europene.
Bogăția mediană în SUA s-a situat la 107.739 de dolari, coborând pe locul 12.
În general, averea mediană a crescut cel mai rapid în China, de opt ori din 2000, ajungând la 27.273 de dolari. Creșterea economică rapidă a țării i-a ridicat pe mulți în clasa de mijloc, însă inegalitatea bogăției a crescut și ea.
În întregul set de date, SUA a înregistrat cel mai mare decalaj. Averea mediană pe adult a fost de 107.739 de dolari, cu 80,5% mai mică decât nivelul mediu de bogăție. Acest lucru înseamnă că proprietatea bogăției este în mod disproporționat în favoarea celor mai bogați din țară.
După SUA, Africa de Sud, Rusia și India au fost țările care au prezentat cele mai mari diferențe între bogăția medie și cea mediană.
La celălalt capăt se află Belgia, unde bogăția mediană pe adult a fost cea mai apropiată de nivelurile medii de bogăție. Astfel, bogăția mediană pe persoană a fost de 249.937 de dolari, în timp ce bogăția medie a fost de 352.814 de dolari, reflectând o disparitate mai mică.
Alte țări cu decalaje mai mici între bogăția mediană și bogăția medie pe persoană au fost Grecia, Regatul Unit și Australia, conform datelor prezentate în sursa dată.