Averea mediană pe adult din România este de 21.545 dolari, iar acest lucru plasează țara noastră pe locul 29 din 39 de state cuprinse în ediția 2023 a UBS Global Wealth Report, conținând date referitoare la anul trecut. Polonia se situează imediat după România, cu avere mediană de 20,263 de dolari, iar Cehia, înaintea țării noastre, pe locul 28, cu o avere de 23.502 dolari per adult, conform ziare.com.
Averea mediană per adult reprezintă o modalitate statistică de a compara nivelurile de avere între națiuni și de a evalua evoluțiile de-a lungul timpului. Prin definiție, averea mediană este un indicator mai precis al modului în care se descurcă persoana tipică. Acest lucru este valabil în special pentru țările cu un nivel ridicat de inegalitate a averii, deoarece averea mediană poate reprezenta o fracțiune relativ mică din averea medie, iar câștigurile și pierderile în averea agregată a populației pot trece cu totul pe lângă „cetățeanul mediu”.
Din acest motiv, grupul bancar UBS analizează în detaliu comparațiile de avere mediană între regiuni și țări, precum și modul în care tendințele în avere mediană de-a lungul timpului diferă de tendințele în averea mediană.
Dintre statele central și est–europene, Ungaria înregistrează cea mai mare avere mediană, de 26.416 dolari, arată raportul. Concomitent, averea medie globală per adult a fost anul trecut de 84.718 dolari, cu 3.198 de dolari mai puțin (-3,6%), față de anul trecut, potrivit raportului.
Raportul subliniază că o parte semnificativă din declinul bogăției este cauzată de aprecierea dolarului american față de alte valute. Activele financiare au avut cel mai mare impact asupra scăderii bogăției în 2022, în timp ce activele nefinanciare, în special proprietățile imobiliare, au fost mai rezistente la creșterea rapidă a ratelor dobânzilor.
Mediul economic care guvernează averea gospodăriilor a parcurs aproape un cerc complet începând cu anul 2020. Contracția activității macroeconomice la începutul pandemiei a determinat reduceri ale ratelor dobânzilor, ceea ce a dus la inflația prețurilor la active în 2021. Împreună cu alte presiuni inflaționiste, aceasta a dus la creșterea ratelor dobânzilor, care au suprimat creșterea economică și au inversat unele dintre creșterile anterioare ale prețurilor la active.
Această secvență destul de rapidă de evenimente a avut consecințe pentru toate subgrupurile populației, dar nu în același mod. Spre exemplu, schimbările în perspectivele de angajare și ratele de economisire au fost factori semnificativi pentru tineri și posibil alte grupuri cu avere mai mică din țările cu venituri mari. Vânzările de active și împrumuturile pentru acoperirea cheltuielilor de urgență au fost fără îndoială importante pentru grupurile vulnerabile în 2020 și 2021, în special în țările cu sprijin slab pentru ajutor în timpul pandemiei.
SUA a coborât pe locul 12 în ceea ce privește averea mediană per adult, cu o avere mediană de 107.739 dolari. China a înregistrat cea mai rapidă creștere a averii mediane, de opt ori mai mare în comparație cu anul 2000, ajungând la 27.273 dolari. Chiar și așa, creșterea economică rapidă a Chinei a dus și la creșterea inegalității în ceea ce privește bogăția.
SUA a înregistrat și cea mai mare discrepanță între avere mediană și medie, mediana per adult fiind cu 80,5% mai mică decât media, ceea ce indică o disproporționare a bogăției în favoarea celor mai bogați din țară. Această discrepanță este urmată de Africa de Sud, Rusia și India, care au înregistrat cele mai mari diferențe între avere mediană și medie.
Pe de altă parte, Belgia a înregistrat cea mai mică diferență între avere mediană și medie pe persoană, reflectând o mai mică disproporție în distribuția bogăției.
Alte concluzii ale raportului includ reducerea inegalității în ceea ce privește bogăția în 2022, cu ponderea celor mai bogați 1% scăzând la 44,5%. Numărul milionarilor la nivel global a scăzut cu 3,5 milioane în 2022, ajungând la 59,4 milioane de persoane, excluzând „milionarii inflației” care nu ar mai îndeplini criteriile în cazul ajustării pragului cu inflația din 2022. Averea mediană globală a crescut cu 3% în 2022.
În ceea ce privește averea medie pe cap de locuitor, România se află pe locul 32, cu o avere medie de 44.320 de dolari, situându-se după țări precum Polonia (52.741 dolari), Cehia (90.393 dolari) și Ungaria (59.348 dolari), potrivit sursei citate.