- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

ANALIZĂ XTB: Europa, în umbra Wall-Street. SUA dețin peste 60% din capitalizarea bursieră globală

02 Sep, 17:38 • Dobran Viorel
ANALIZĂ XTB. Importanța Europei în economia globală este în declin, o tendință evidențiată atât de scăderea cotei sale în PIB-ul mondial, cât și de performanța slabă a pieței bursiere europene.
ANALIZĂ XTB: Europa, în umbra Wall-Street. SUA dețin peste 60% din capitalizarea bursieră globală

ANALIZĂ XTB. Piața de capital subdezvoltată din Europa nu oferă suficientă motivație companiilor să se listeze pe bursele europene. Acest lucru împreună cu alți factori precum lipsa de capital de risc sau lipsa de companii tehnologice afectează negativ performanța economică din Europa, se arată într-o analiză XTB, companie de tranzacționare pe bursele internaționale.

Premieră pentru UiPath! „Unicornul” a anunțat că a intrat pe profit în România, pentru prima dată după listarea la bursă din SUA

În mod obișnuit, economiile emergente tind să crească mai rapid decât cele dezvoltate. În jurul anului 1980, țările din Uniunea Europeană reprezentau aproape 30% din economia globală, însă această pondere a scăzut la doar 17% în prezent.

Ponderea Statelor Unite a fluctuat considerabil, dar a revenit la un nivel similar cu cel din 1980, situându-se în jurul valorii de 26%.

ANALIZĂ XTB. 

Sursă: Voronoi, VisualCapitalist

ANALIZĂ XTB. Piața bursieră europeană, odată cea mai mare din lume, a cunoscut o reducere considerabilă a dimensiunii sale.

În 1900, acțiunile din Regatul Unit reprezentau 24% din capitalizarea globală, Germania deținea 12,6%, iar Franța 11,2%. Astăzi, procentele au scăzut drastic: Regatul Unit la 3,7%, Germania la 2,1%, și Franța la 2,8%.

În schimb, ponderea Statelor Unite, care era de 14,5% în 1900, a crescut acum la peste 60%. Dezvoltarea solidă a piețelor de capital din SUA a fost un factor esențial în creșterea economică a acestei țări, ceea ce explică de ce multe companii europene preferă să se listeze pe bursele americane, subliniază analiștii XTB.

ANALIZĂ XTB. 

Sursă: Voronoi, VisualCapitalist

 

ANALIZĂ XTB.  Declinul pieței bursiere europene este evident atât în scăderea valorii acțiunilor, cât și în performanța generală modestă.

Deși în Europa companiile se remarcă printr-o distribuție mai generoasă de dividende, în comparație cu SUA, unde fondurile sunt în mare parte reinvestite sau utilizate pentru răscumpărări de acțiuni, până în 2009, evoluția bursieră a ambelor regiuni a fost relativ similară. După această perioadă, acțiunile europene au stagnat, în timp ce cele americane au crescut semnificativ.

ANALIZĂ XTB. 

Sursă: Portalul de date al BCE

 

ANALIZĂ XTB. Primele cele mai mari nouă companii globale după capitalizarea de piață sunt din SUA.

ANALIZĂ XTB. Sursă:

Finviz

 

Prima companie europeană, Novo Nordisk, se află pe locul 19, iar prima companie tehnologică europeană, ASML din Olanda, pe locul 25.

Cu excepția ASML și SAP din Germania, sectorul tehnologic european este aproape inexistent pe piețele bursiere. În Europa, domină companiile cu o vechime de peste 50 de ani, spre deosebire de SUA și China, unde companiile tehnologice tinere sunt printre cele mai mari din lume, mai arată analiștii XTB.

Europa rămâne în urmă și în industria cipurilor, cu excepția ASML (Olanda) și Arm (Marea Britanie), deținătoare de brevete pentru arhitecturi de cipuri. În rest, proiectarea și producția sunt dominate de companii din SUA, Taiwan, Coreea de Sud și China.

ANALIZĂ XTB. 

Sursă: S&P Global Ratings

Fie că vorbim de brevete totale, de inteligență artificială sau de tehnologii digitale avansate, SUA domină și continuă să crească, iar Europa se află pe locul al patrulea. China se dezvoltă rapid, Japonia este pe locul al treilea. În context, Europa are de 3,5 ori mai mulți locuitori decât Japonia și cu 100 de milioane mai mulți decât SUA, ceea ce ar face ca performanța să pară și mai slabă dacă ajustăm cifrele per capita.

Se dau 100.000 de euro fonduri nerambursabile. Cum poți primi banii în fiecare an

Lipsa investițiilor și a capitalului de risc în Europa este accentuată

, continentul găzduind companii din sectoare tradiționale, care, deși stabile, nu sunt inovatoare.

Companiile americane conduc atât la CAPEX (cheltuieli de capital), cât și la cheltuielile de cercetare și dezvoltare. Graficul de mai jos, care prezintă companiile cu cele mai mari cheltuieli în cercetare și dezvoltare până în mai 2024, ilustrează clar această dominație, similară și în cheltuielile de capital, unde marile companii tehnologice americane au un rol major.

ANALIZĂ XTB. Un alt factor cu impact asupra stagnării sau creșterii mai lente a economiei europene este numărul de ore lucrate. Acesta a scăzut semnificativ în Europa, reflectând tendința societăților mai bogate de a valoriza timpul liber.

De exemplu, în ultimii 50 de ani, numărul anual de ore lucrate în Germania a scăzut cu aproximativ o treime, ajungând la 1.300, în timp ce în SUA a rămas aproape constant, în jurul valorii de 1.800 de ore.

ANALIZĂ XTB. 

Sursă: Financial Times, OCDE

Europa rămâne în urmă în multe domenii, dar există câteva domenii în care suntem încă un jucător relevant sau în care poziția noastră este chiar în creștere. Unul dintre acestea este domeniul modei și al bunurilor de lux – unde domină companiile franceze, britanice, italiene și elvețiene, punctează analiștii XTB.

ANALIZĂ XTB. 

Sursă: Trimestru

 

Totodată, Europa este una dintre cele mai bogate și sigure regiuni ale lumii, oferind securitate, energie stabilă, hrană și apă curată. Ne numărăm printre cei mai fericiți 10-20% din populația globală, muncim puțin, trăim sănătos și ne bucurăm de un confort fără precedent, la care generațiile trecute puteau doar visa. Deși viața în Europa, ca și în alte părți ale lumii, este mai bună ca oricând, este esențial să recunoaștem cum se schimbă poziția noastră pe scena globală.

 

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport.

Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.

 

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.