- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Analiză XTB: Interes renăscut pentru Bitcoin. Cotaţiile au depăşit iar 65.000 de dolari pe unitate

15 Oct, 17:57 • Dobran Viorel
Investitorii întrezăresc un interes renăscut pentru Bitcoin. Alegerile din SUA și conflictele mondiale se arată favorabile pentru monedă, potrivit unei analize XTB. .
Analiză XTB: Interes renăscut pentru Bitcoin. Cotaţiile au depăşit iar 65.000 de dolari pe unitate

Cotațiile Bitcoin au ”respectat”, din martie până acum, fluctuația limitată la 10-12 000 de dolari în jurul reperului de 60 000 de dolari, în ciuda unor evenimente care ar fi putut, în alte condiții, imprima un trend susținut, însă  moneda virtuală ar putea să urmeze cursul aurului, atingând, curând, valori record, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.

Săptămâna trecută, pe 9 octombrie, prețul Bitcoin, cea mai mare criptomonedă, a scăzut până la 59.000 de dolari, dar în prezent se tranzacționează la valoarea de 65.800 de dolari, potrivit unui analist crypto.
Conflictele din Orientul Mijlociu și Ucraina, tensiunile din Asia, înjumătățirea ”ratei de producție” a monedelor noi (a recompensei unor participanți pentru puterea de calcul folosită în cadrul rețelei bitcoin) în aprilie anul acesta și tendința de scădere a dobânzilor nu au reușit să genereze un impact durabil pentru a extrage prețurile din intervalul larg inițiat în primăvară.

Față de începutul anului, însă, avansul este de 55,1%, iar în ultimele 12 luni, de 141,3%. Cu toate acestea, vârfurile din zona 69 000 de dolari atinse în noiembrie 2021 nu au fost încă depășite în mod clar și susținut.

Pentru că anul 2023 a fost de recuperare după corecțiile adânci ale anului 2022, imaginea oferită de dinamica Bitcoin pe perioada ultimelor 12 luni este mai optimistă față de tabloul mai larg, care include ultimii 4 ani.

Piața crypto, subiect de domeniul SF-ului pentru români. Devalorizarea Bitcoin a scăzut interesul pentru monedele digitale: „Nu mai valorează nici 3 trilioane de dolari”

Luni, prețul a cunoscut un salt de 4,8%, în apropierea alegerilor din SUA și în urma unor așteptări referitoare la pachetul de stimulare din China. Exporturile Chinei au coborât în septembrie cu 2,4%, mult sub estimări, iar inflația a avansat cu doar 0,1% anual, cel mai slab ritm de după 2021.

Pe de altă parte, PBOC (Banca Centrală a Chinei) a anunțat recent măsuri de stimulare monetară peste așteptări, iar unii observatori întrevăd o continuare a acestora. În plus, ministerul de finanțe a permis autorităților locale să emită obligațiuni suplimentare pentru a cumpăra terenuri și proprietăți nevândute de la dezvoltatori, ajutând la o redresare a sectorului imobiliar.

Bursa din Shanghai a recuperat puternic, avansând cu 18,9% de la minime din septembrie până marți dimineața, însă lucrurile ar fi stat și mai bine dacă nu ar fi cunoscut miercuri, 9 octombrie, cea mai slabă sesiune din ultimii 4 ani. Bursa chineză are un avans de 8,1% anul acesta, față de 23,6% pentru S&P500, subliniază Claudiu Cazacu.

Pesimismul a domolit ușor tranzacțiile bitcoin din SUA

Bitcoin
Bitcoin

Bursele americane au continuat să atingă noi maxime, atât pentru indicele S&P500 cât și pentru Dow Jones, în timp ce Nasdaq este la mică distanță de recordul anterior. Sprijinite de abordarea băncilor centrale, atitudinile favorabile activelor bursiere par a se oglindi și în tranzacționarea bitcoin, în timp ce episoade de pesimism pe burse au limitat în mai multe ocazii apetitul pentru criptoactive.

În același timp, o frază a unui comunicat de presă al Kamala Harris despre alegătorii care dețin sau au deținut criptoactive și despre planul unui cadru de reglementare care să îi protejeze a fost un element favorabil pentru Bitcoin, deși lipsa detaliilor ar putea fi, totuși, o dezamăgire pentru unii investitori, punctează consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Pe de altă parte, Trump este văzut ca un susținător înfocat al criptoactivelor și promotor al unor proiecte noi în domeniul finanțelor descentralizatee. Cu alte cuvinte, creșterea șanselor electorale ale acestuia pare a fi un factor de optimism pentru Bitcoin.

Viitorul poate aduce valori record pentru Bitcoin

Recent, traderii au observat intrări de capital într-una din bursele majore și au fost estimate pierderi de 235 milioane de dolari din lichidări forțate ale celor cu poziții de vânzare. Interesantă este și intrarea netă de 555,9 milioane de dolari în fonduri de tip ETF pe bitcoin de luni, cea mai mare din iunie până azi, sugerând și un interes în creștere al investitorilor de retail, punctează consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Bitcoin a depăşit valoarea de 60.000 de dolari pe unitate. Criptomonedele îşi continuă creşterea după prăbuşirea pieţei la începutul săptămânii

Pe termen scurt, traderii pot deveni mai atenți, dar nu au argumente ferme ale unui nou trend, în lipsa atingerii unor noi maxime istorice. Datele despre volum, poziții deschise și intrări de capital sugerează că, în anticiparea alegerilor din noiembrie și într-un cadru geopolitic și macroeconomic delicat, unii participanți ar întrezări potențialul ca Bitcoin să se ”inspire” de la aur, atingând în cele din urmă, într-un orizont nu foarte îndepărtat, noi valori record, arată Claudiu Cazacu, potrivit

 www.xtb.com.

Bitcoin nu este singura monedă virtuală care a crescut

Bitcoin, tokenul lider din crypto
Bitcoin, tokenul lider din crypto

Amintim că Bitcoin a ajuns la un preț maxim istoric, de peste 73.750 dolari, pe 14 martie 2024. Și Ethereum a crescut marți, ajungând la 2.604 dolari, având o traiectorie asemănătoare cu cea a Bitcoin. Față de luni, prețul ETH a crescut cu 1,64%.

În schimb, maximul zilei atins de criptomoneda românilor de la MultiversX, EGLD, a fost de 28 dolari și 11 cenți, dimineața devreme. După-amiază, prețul EGLD a picat până la 26 dolari și 27 de cenți, rămânând până la ora transmiterii acestei știri în jurul valorii de 27 dolari și 22 cenți, conform datelor de pe Coinmarketcap. Prețul maxim istoric atins de EGLD a fost de 542 dolari și 28 cenți.

XRP a ajuns în cursul zilei de 15 octombrie la 54,05 cenți, o creștere de 0,39% față de ziua anterioară. Prețul Cardano (ADA), la ora transmiterii știrii, era de 36,09 cenți, iar al Solana (SOL) de 153 dolari și 69 cenți.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.