Munca hibridă, nu doar de la birou, capătă din ce în ce mai mulţi adepţi în rândul angajaţilor, ceea ce a condus la o schimbare de strategie şi din partea angajatorilor. Astfel, direct afectată este piaţa imobiliară, în special cea a spaţiilor pentru birouri, cererea fiind din ce în ce mai mică, iar gradul de neocupare din ce în ce mai mare.
Din perspectiva muncii hibride, companiile din domeniul tehnologiei sunt mai flexibile, în timp ce restaurantele, serviciile de alimentaţie publică şi fabricile necesită o prezenţă totală la birou.
„Un studiu comparativ făcut în 27 de ţări a ajuns la concluzia că angajatorii din aceste ţări au dorit ca angajaţii să se întoarcă la birou mai multe zile pe săptămână decât ar fi preferat aceştia. De asemenea, studiile au relevat că, după pandemie, companiile au trecut la un model hibrid care le cere angajaţilor să lucreze 2-3 zile pe săptămână de la birou. Disponibilitatea acestei oportunităţi variază în funcţie de industria specifică în care se află compania”, se arată într-un studiu al celor de la eToro, citat de revistabiz.ro.
În Bucureşti, de exemplu, gradul de neocupare este de 15%, dublu faţă de media europeană.
„După un an puternic în 2022, piaţa de birouri din Bucureşti a înregistrat o activitate limitată de închiriere în primul trimestru din 2023, cu tranzacţii înregistrate de doar 46.000 mp. Acesta este cel mai scăzut nivel de absorbţie trimestrială din ultimii doi ani şi reprezintă o scădere de 35% de la an la an faţă de volumul înregistrat în T1 2022”, arată analiza celor de la eToro.
Citeşte şi Guvernul SUA acordă un ajutor de aproape 10 miliarde de dolari unei companii mixte a Ford Motor şi …
Dacă pe zona europeană spaţiile de birouri nu au ajuns, încă, la un grad alarmant de neocupare, în schimb, pe piaţa americană lucrurile stau diferit. Motivul este acela că americanii au adoptat mai devreme această politică a muncii hibride, la nivelul opţiunii angajaţilor, fiind, totodată şi mai multe companii care oferă acest grad de flexibilitate.
În primul trimestru al anului 2023, rata medie de neocupare a spaţiilor de birouri pe piaţa americană s-a situat la 18,6%, cu 5,9% mai mare decât în ultimul trimestru al anului 2019.