„În şedinţa de ieri am aprobat tarifele reglementate de distribuție de energie electrică aferente anului 2024. Au fost analizate foarte meticulos toate solicitărilor operatorilor de distribuţie. Am luat în considerare, conform metodologiei pe care o avem în vigoare, şi am ţinut cont de propunerile lor, în limitele metodologiei. Tarifele, în medie, pot să vă spun că vom avea o creştere de tarife de distribuţie de doar 3,39%. Media este alcătuită din toate zonele de distribuţie şi pe toate nivelurile de tensiune. În medie, vom avea o creştere de 3,39%. Dacă o comparăm cu rata inflaţiei estimate de Comisia de Prognoză pentru anul 2024, de 4,6%, suntem sub această rată a inflaţiei”, a spus președintele ANRE, George Niculescu.
Citește și: Românii sunt furați la facturi chiar de companiile de energie. Cum se aplică schema
Potrivit exemplelor date de acesta, pe o anumită zonă de distribuţie majorarea tarifelor de distribuţie este în medie de 5,75%, iar pe altă zonă este o scădere de 1,41%, pe joasă tensiune.
„Aşa cum v-am spus, folosind o medie pe toate nivelurile de tensiune şi pe zonele de distribuţie, creşterea este de doar 3,39%, pentru operatorii de distribuţie şi de doar 1,51% pentru operatorul de transport”, a punctat preşedintele ANRE.
Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) a transmis un comunicat la scurt timp după anunțul făcut de ANRE, în care se anunța că tarifele de distribuție a energiei electrice vor crește în 2024 cu 3,39%, sub rata inflației.
În acesta, ACUE precizează că prin tarifele de distribuție a energiei electrice, stabilite pentru anul 2024 de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, se reconfirmă faptul că în România cadrul legislativ nu este în favoarea investițiilor masive în rețelele de distribuție, necesare pentru facilitarea iminentei tranziții energetice.
Potrivit asociației, este al treilea an la rând în care tarifele nu acoperă integral costurile distribuitorilor.
„Costurile suplimentare generate de explozia prețurilor pe piața angro din anul 2022 sunt așteptate să fie recuperate de către distribuitori pe o perioadă de 5 ani. Costul capitalului necesar pentru realizarea investițiilor nu este acoperit prin reglementările actuale, iar metodologia de stabilire a tarifelor este neadaptată obiectivelor pe care țara noastră și le-a asumat în procesul complex al tranziției energetice.
Recent, Comisia Europeană a comunicat statelor membre un plan de acțiuni care să stimuleze investițiile în rețele, estimate la peste 500 mld euro în următoarea decadă. Se estimează că în jur de 70% din efortul financiar necesar tranziției ar trebui să meargă către rețelele de distribuție. Necesarul investițional este enorm pentru transformarea prin care rețelele trebuie să treacă pentru îndeplinirea obiectivelor climatice, iar timpul de realizare este foarte scurt”, se menționează în comunicat, potrivit Economica.net.