- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Anunț important pentru românii cu mașini pe motorină. Se aplică astăzi, 15 August

15 Aug, 16:34 • Preda Silvia
Sute de mii de turiști profită de minivacanța cu ocazia sărbătorii de Sfânta Maria. Un anunț important vine în această zi pentru românii cu mașini pe motorină.
Anunț important pentru românii cu mașini pe motorină. Se aplică astăzi, 15 August

Prețul motorinei este mai mic decât cel al benzinei, scrie capital.ro. Petrom a scăzut prețul motorinei în dimineața zilei de joi, 15 august 2024, iar acum motorina e mai ieftină decât benzina.

La stația Petrom de pe strada Brașov din București, prețul benzinei standard este de 7,36 lei pe litru, iar motorina standard a ajuns la 7,33 lei pe litru, arată sursa citată.

Petrom este liderul pieței de distribuție a carburanților din România. Conform analizei realizată de Economica.net, Petrom a redus prețul motorinei cu 5 bani pe litru dar prețul benzinei a rămas constant. Astfel, motorina a devenit mai ieftină decât benzina în România.

Petrom ieftinește motorina

Este cunoscut faptul că motorina este de obicei mai scumpă. Asta se întâmplă din cauza cererii mari și a producției insuficiente. Scăderea de astăzi, 15 august 2024, a prețului motorinei marchează a opta reducere din august.

Citește și: Marcela a renunțat la fabrica de șosete pentru a deveni șoferiță de TIR. Românca locuiește Italia: „Am motorină în sânge”

Motorina, mai ieftină decât benzina

În prezent, țara noastră se află pe locul 3 în Uniunea Europeană pentru cel mai mic preț al benzinei, după Bulgaria și Malta. Pentru motorină, România ocupă locul 4 în UE, după Bulgaria, Lituania și Malta, mai arată sursa citată.

Luna trecut a avut loc cea de-a doua etapa de creștere a accizei din acest an, din cele două programate de Guvern. Prima scumpire a combustibililor a avut loc la 1 ianuarie 2024, când prețul benzinei a crescut cu 0,29 lei/l, iar cel al motorinei cu 0,26 lei/l.

În iulie 2024, prețul unui litru de benzină va crește cu 0,43 lei/l, și al motorinei cu 0,39 lei/l.

Potrivit analiștilor economici, scumpirea carburanților poate genera scumpiri în lanț. Primele care se scumpesc sunt alimentele, fiindcă transportul mâncării se face de ce mai multe ori pe cale rutieră în România.

Vezi și: Cinci metode la care să apelezi dacă ai pus benzină în loc de motorină în rezervorul mașinii