- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Așa arată decizia de recalculare a pensiei. Românii vor primi dovezile săptămâna aceasta

14 Aug, 11:35 • Bugiu ⁠Ana Maria
Distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor către toţi beneficiarii din ţară va începe pe data de 16 august. Cum arată documentele?
Așa arată decizia de recalculare a pensiei. Românii vor primi dovezile săptămâna aceasta

Decizia de recalculare conține date despre stagiul de cotizare, precum și numărul punctelor de stabilitate. Punctele de stabilitate se acordă pentru cei care au un stagiu contributiv de peste 25 de ani, potrivit Antena 3 CNN.

Te-ar putea interesa și: Pensie anticipată 2024 și 2025. Cum se schimbă legea începând cu luna septembrie

Așa arată decizia de recalculare a pensiei

foto: deciziile de recalculare

 

„Cei aproximativ 4,8 milioane de pensionari aflați în plată urmează să primească deciziile pe noua formulă de calcul a legii 360”, a explicat Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii, pentru sursa citată.

Secretarul de stat, marius Stanciu, a mai explicat cum este organizată decizia de recalculare a pensiei, subliniind că în partea superioară a acesteia se află datele personale ale pensionarilor. În subsolul paginii se află informația cea mai așteptată.

„În partea superioară a deciziei, avem informații cu privire la datele personale ale pensionarilor.

La litera C, avem elementul de noutate care apare în legea 360/ 2023 și anume, acele puncte de stabilitate care se acordă pentru cei care au un stagiu contributiv de peste 25 de ani.

Urmează apoi, la literele E și F, informații cu privire la noul cuantum rezultat în urma recalculării.

În subsolul paginii, avem informația care îi liniștește pe pensionari: dacă în urma recalculării, rezultă un cuantum mai mic decât cel aflat în plată, se menține cuantumul cel mai avantajos.

Creșterile vor fi de la un leu până la câteva mii de lei, iar aceste puncte de instabilitate sunt pentru cei care au un stagiu contributiv de peste 25 de ani: 0,5 puncte pentru cei cu un stagiu contributiv între 25 și 30 de ani, 0,75 pentru cei cu un stagiu contributiv între 30 și 35 de ani, iar un punct pentru cei cu un stagiu contributiv de peste 35 de ani”, a declarat secretarul de stat.

Formula pentru plata pensiei

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

Valoarea punctului de referință (VPR) va fi de 81 de lei.

Număr total de puncte reprezintă: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate sunt: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate sunt: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Te-ar putea interesa și: Câtă vechime este necesară pentru a primi la pensie 700 lei în plus la recalculare. Care pensionari primesc şi carduri de alimente