- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) contestă plafonarea adaosului comercial la produsele românești. Măsura ar afecta economia și producătorii

18 Oct, 12:00 • Andrei Ene
Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) a tras un semnal de alarmă cu privire la intenția de plafonare a adaosului comercial la produsele românești. AMRCR consideră că plafonarea are un efect negativ asupra comerțului din țara noastră și că face foarte mult rău pieței alimentare.
Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) contestă plafonarea adaosului comercial la produsele românești. Măsura ar afecta economia și producătorii

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) nu este de acord cu propunerea recentă a Ministerului Agriculturii de a plafona adaosul comercial la produsele românești, deoarece astfel de intervenții ar afecta economia românească, precum și comerțul, conform Economedia.

AMRCR este împotriva plafonării adaosului comercial la produsele alimentare

AMRCR spune că există deja o ordonanță care plafonează adaosul comercial la mai multe categorii de produse alimentare care expriă la 31.12.2024 și „afectează deja piețele de mult timp”, astfel că menținerea sau înăsprirea reglementărilor poate avea un efect negativ pe termen lung.

„Așa cum România s-a angajat la momentul semnării Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană, precum și în negocierile de aderare la OCDE (Organizatia pentru Cooperare și Dezvoltare Economica), libertatea comerțului trebuie garantată, iar prețul produselor trebuie sa fie exclusiv rezultatul cererii și ofertei, a liberei concurențe pe piață, iar orice măsuri de intervenție asupra mecanismelor economice de formare a prețurilor pentru „zeci de mii de produse alimentare”, va distorsiona grav piața și va crea dezechilibre majore pe termen lung”, subliniază AMRCR.

Citește și : Salariul minim ajunge la a treia majorare în 2024. Cum vor fi afectate taxele, impozitele și contribuțiile

Aceștia mai avertizează că astfel de intervenții pot alunga investitorii străini, care nu observă o piață predictibilă și nu sunt motivați să investească, dată fiind limitarea impusă în mecanismul de formare a prețurilor.

Ministrul Agriculturii anunță plafonarea produselor alimentare

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a precizat că a finalizat în proporție de 90% un proiect de ordonanță ce prevede plafonarea adaosului comercial a tuturor produselor procesate în România, proiectul urmând să fie lansat în dezbatere.

Citește și : ANAF, cu ochii pe influenceri. Le impozitează și veniturile, și bunurile obținute datorită online-ului

Politicianul consideră că piața românească nu va mai fi destabilizată după ce se va realiza plafonarea adaosului comercial la mii e produse. De asemenea, a menționat că profitul retailerilor și procesatorilor a crescut față de anul în care ordonanța nu era în vigoare.