- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Aurul, record istoric! Ce semnale trimite economia globală în fața acestui „boom” financiar

25 Sep, 19:05 • Bugiu ⁠Ana Maria
Prețul aurului a atins un maxim istoric de 2.687,30 USD, impulsionat de reducerea ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA și de cererea crescută din partea băncilor centrale. Ce înseamnă asta pentru economie.
Aurul, record istoric! Ce semnale trimite economia globală în fața acestui „boom” financiar

Prețul aurului a înregistrat noi maxime istorice în acest an, atingând un record de 2.687,30 USD marți, înainte de a scădea ușor.

Această creștere semnificativă a fost stimulată parțial de reducerea recentă a ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA, dar și de cererea în creștere din partea băncilor centrale, inclusiv China, Turcia și India, care au mărit rezervele de aur pentru a se proteja împotriva fluctuațiilor dolarului american, potrivit Antena 3 CNN.

Te-ar mai putea interesa și: Anunţ de ultimă oră făcut de BNR despre aurul românilor. Ce se întâmplă cu cele 60 de tone păstrate la Banca Angliei

foto: aur

Aurul, record istoric! Ce semnale trimite economia globală în fața acestui „boom” financiar

Aurul a devenit un refugiu pentru investitori într-o perioadă de incertitudine economică globală, oferind stabilitate în fața riscurilor unei eventuale recesiuni. Cu o creștere de aproximativ 30% în acest an, aurul a depășit performanțele indicelui S&P 500, ceea ce sugerează că investitorii sunt precauți în fața slăbiciunii economiei americane, chiar dacă piețele bursiere continuă să atingă noi maxime.

Comercianții se îndreaptă tradițional către aur în perioadele de instabilitate economică, iar perspectivele pentru aur rămân optimiste pe măsură ce Rezerva Federală preconizează reduceri suplimentare ale ratelor dobânzilor. JPMorgan Chase a estimat că aurul va continua să crească, vizând un preț de 2.850 de dolari pe uncie până în 2025, pe fondul politicilor monetare relaxate ale Fed.

Această tendință este susținută de scăderea randamentelor titlurilor de trezorerie americane, ceea ce face aurul mai atractiv pentru investitori ca alternativă de refugiu.

„Există o îngrijorare persistentă din partea investitorilor că poate această reducere de 50 de puncte de bază este într-adevăr o reducere de criză și că există mai multă slăbiciune în economia SUA decât se poate vedea acum”, a declarat Kristina Hooper, strateg șef al pieței globale la Invesco.

Cercetătorii de la JPMorgan Chase au declarat că se așteaptă ca prețul aurului să continue să crească, ținta lor pentru 2025 fiind de 2.850 de dolari pe uncie, în contextul reducerii ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA (Fed). Fed a planificat o reducere suplimentară a dobânzilor cu jumătate de punct procentual în acest an, urmată de o relaxare completă de un punct procentual până în 2025.

Will Rhind, directorul executiv al GraniteShares, a subliniat că aurul nu poate fi văzut decât într-o lumină pozitivă, având în vedere tendințele economice curente.

„În acest stadiu, nu există niciun alt mod de a privi aurul decât pozitiv”, a declarat Will Rhind, director executiv al GraniteShares.

Pe lângă aur, și argintul, care evoluează, de obicei, în tandem cu acesta, a înregistrat o creștere impresionantă de 34% în acest an, depășind chiar performanța metalului galben.

Te-ar mai putea interesa și: Este cel mai scump aur din istorie! Cursul BNR afișează valori record