- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Averea financiară a românilor, evaluată la 300 de miliarde de dolari. Va crește exponențial în următorii 5 ani

29 Jul, 22:09 • Bugiu ⁠Ana Maria
Averea financiară a românilor va crește cu o rată medie de aproximativ 9% în următorii cinci ani, cu un punct procentual mai rapid decât media prognozată pentru Europa de Est și cu trei puncte procentuale peste rata medie de creștere globală așteptată, arată datele unui studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG).
Averea financiară a românilor, evaluată la 300 de miliarde de dolari. Va crește exponențial în următorii 5 ani

Averea financiară a românilor, evaluată la 300 miliarde de dolari, reprezenta, în 2023, 5,7% din averea financiară a regiunii Europei de Est, cunoscând o creștere anuală de 15,5% în perioada 2018-2023. Raportul BCG estimează că averea financiară a românilor va crește cu 8,6% pe an, în următorii 5 ani, atingând valoarea de 400 miliarde dolari în 2028, potrivit wall-street.ro.

Te-ar putea interesa și: O familie de români a cheltuit o avere în vacanță în Grecia. Cei doi soți au mers cu mașina personală și au stat la un hotel de trei stele

foto: avere

Averea financiară a românilor, evaluată la 300 de miliarde de dolari

Ponderea investițiilor pe termen lung, averea neinvestibilă reprezintă un procent de 40% din averea financiară totală a poporului român, mult peste media Europei de Est (31%), dar și peste media globală (35%).

În același timp, ponderea averii investibile, care cuprinde numerar, depozite, fonduri de investiții, acțiuni și obligațiuni, scade încet, dar continuu, o tendință opusă față de cea pe care o observăm la nivel global.

„Românii păstrează o cotă relativ scăzută a averii lor în numerar și depozite (34%), comparativ cu media din Europa de Est (44%). De asemenea, observăm o cotă foarte mare a altor investiții, de 20%, în acțiuni nelistate și clase de active mai mici, ceea ce este rar întâlnit în alte regiuni, unde media globală este de doar 2%, iar media Europei de Est este de 8%”, a spus Krisztian Horvath, Partener și Director Asociat, Wealth Management, BCG

Până la jumătate din averea financiară a românilor este deținută de persoane cu active sub 250 mii de dolari, o proporție mult mai mare decât media globală, de 30%. În schimb, ponderea celor foarte bogați, cu o avere financiară mai mare de 100 de milioane dolari, este, de asemenea, semnificativ mai mare decât media globală. Românii cu averi de peste 100 milioane dolari dețin 23% din averea financiară totală, față de de un procent de 14% a celor foarte bogați la nivel global.

“În următorii cinci ani ne așteptăm la o creștere puternică în segmentele atractive pentru băncile private, cum ar fi cei cu avere financiară între 250 mii și 20 milioane de dolari. Creșterea așteptată a acestui segment de populație, de la aproximativ 60.000 la 85.000, oferă oportunități atractive de achiziții pentru băncile care oferă soluții personalizate, dedicate acestui segment“, a mai declarat Krisztian Horvath.

Averea netă globală a înregistrat o recuperare semnificativă în 2023, de 4,3% după un an dificil în 2022. Mare parte din această creștere a fost datorată unei reveniri pe piața financiară, deoarece averea financiară a crescut cu aproape 7%, după o scădere de 4% în 2022. Se estimează că vor fi create aproximativ 92 de trilioane de dolari în avere financiară, in urmatorii cinci ani.

Te-ar putea interesa și: Cine a fost Mihăilă Gritta, minerul român care și-a vândut toată averea pentru a construi școli și biserici