Un raport recent arată că milioane de oameni din Marea Britanie preferă să își păstreze economiile în numerar, „la saltea”, în loc să le investească în diverse instrumente financiare, potrivit capital.ro.
Conform specialiștilor, acest obicei îi face pe oameni să rateze oportunități de obținere a unor randamente semnificativ mai mari, pe care le-ar putea obține prin investiții mai bine gestionate. De asemenea, investițiile ar putea contribui la îmbunătățirea pensiilor și a securității financiare pe termen lung.
Conform unui studiu realizat de Barclays, britanicii au economisit aproximativ 430 de miliarde de lire sterline în numerar, o sumă considerabilă care ar putea produce mai multe beneficii dacă ar fi investită. Specialiștii din domeniul financiar avertizează că persoanele care mențin o mare parte din economii în numerar pierd ocazia de a obține profituri superioare prin investiții, iar o parte din acest fond ar putea fi direcționat către instrumente mai eficiente.
Te-ar mai putea interesa și: 200.000 finanțare de euro pentru fiecare român. Cum poți primi banii GRATIS de la Guvern
foto: bani la saltea
Andrew Hagger, fondatorul site-ului MoneyComms, explică faptul că plasarea unei părți din economii în investiții poate contribui la acumularea unei pensii mai bune. El sugerează necesitatea unor modificări de reglementare care să faciliteze accesul oamenilor la investiții, făcându-le mai accesibile și mai puțin costisitoare.
„Pentru persoanele care stau pe grămezi de bani cu o plasă de siguranță de economii, plasarea unei părți din aceștia în investiții i-ar putea ajuta să obțină o pensie mai bună”, a spus specialistul.
Autoritatea de Conduită Financiară (FCA) din Marea Britanie lucrează la implementarea unor măsuri care să sprijine companiile financiare în furnizarea de îndrumări și asistență personalizată pentru investitori, fără costuri inițiale semnificative.
Printre soluțiile propuse de specialiști se numără oferirea de „asistență direcționată”, care ar permite firmelor să recomande produse financiare sau cursuri de tranzacționare adaptate pieței țintă. O altă opțiune ar fi implementarea „consilierii simplificate”, destinată persoanelor cu sume mai mici de investit sau cu nevoi mai puțin complexe.
Cu toate acestea, un obstacol major în calea investițiilor îl reprezintă lipsa de cunoștințe financiare. Studiul realizat de Barclays arată că o cincime dintre cei care nu investesc în prezent consideră că nu au suficientă educație financiară pentru a face acest pas. Unii dintre respondenți consideră investițiile prea complicate și greu de înțeles, fapt care îi descurajează să își pună banii la treabă.
Sasha Wiggins, director executiv la Barclays Private Bank and Wealth Management, a spus că reducerea acestui decalaj de investiții ar aduce beneficii, atât economiilor personale ale britanicilor, cât și piețelor financiare din țară. Dacă mai mulți oameni ar investi, atât economiile lor, cât și piețele de capital ar avea parte de un impuls semnificativ.
„Dacă acest decalaj de investiții din Regatul Unit poate fi redus, vom aborda două oportunități majore neexploatate – una pentru cei 13 milioane de investitori potențiali care ar putea câștiga profituri mai bune din economiile lor în numerar, pe termen lung; iar cealaltă pentru piețele de capital din Marea Britanie, care ar putea vedea un impuls dacă mai mulți oameni cu economii ar investi”, a spus Sasha Wiggins.
Tom Stevenson, director de investiții la Fidelity International, a oferit o altă analiză, sugerând că piața de valori din Marea Britanie se află aproape de un punct critic, iar acțiunile americane au atins valori maxime recente.
Te-ar mai putea interesa și: Document oficial. Tichete de creșă majorate. Ce bani primesc părinții